91,72

Fredag kan Terje Pedersens legendariske Bislett-rekord ryke.

Terje Pedersens (66) rekordlange spydkast fra 1964 er så legendarisk at det får sin egen sang. Det er snart 45 år siden Pedersen en septemberkveld fikk opp eventyrlige 91,72 en septemberdag på Bislett stadion. Kastet fikk 18000 på tribunen til å måpe. Det var verdensrekord med «ei mil» og det ble et sabla oppstyr.

– Jeg husker det kom en kar bort til meg og skreik at det var over 90! Jeg svarte bare: Ærr’u gæern! Det var fryktelig moro, sier Pedersen i dag.

Kastet er fortsatt det lengste prestert av en nordmann. Andreas Thorkildsen (27) har «bare» fått opp 91,59, slått med 13 centimeter.

Egen spyd-singel

Så legendarisk er Pedersens kast at Bjølsen Valsemølle nå gir det ut på CD. Til høsten kommer CD-en «Mohammeds Cafè» der coverlåta heter nettopp «91,72». Bandets sportsgale frontfigur, Trond Ingebretsen, har skrevet både tekst og musikk til sangen, som også blir å finne som egen CD og skal liveframføres på Bislett fredag kveld.

– Jeg var på Bislett sjøl den kvelden, sammen med faren min. Det var et magisk øyeblikk jeg aldri har glemt, sier Ingebretsen til Dagbladet.

Sover dårlig

– Så lite, sier Thorkildsen og viser med tommel og pekefinger de 13 centimeterne Pedersen har slått ham med.

– Det er moro å være lengst, men jeg vet jo ikke hvor lenge det varer. Andreas er god, og jeg sover skikkelig dårlig om natta med tanke på Bislett Games fredag kveld. Jeg er stygt redd for at Andreas kan ta meg der, sier han og klasker Thorkildsen i ryggen.

– Ikke meg imot. Det er på tide å gjøre noe med persen min. den begynner å bli gammel, sier Thorkildsen om over tre år gamle 91,59.

Men rett skal være rett, det er vanskelige å kaste langt med dagens spyd enn det var da Pedersen holdt på.

Sliter med lysken

Men om Andreas kan klare Bislett-rekorden fredag kveld, er usikkert.

Han er litt usikker på lyskeskaden han fikk føling med under E-cupen i Bergen for to uker siden.

– Derfor har vi ikke tatt noen sjanser og presset på trening.

– Men Andreas stiller på Bislett, og han stiller for å vinne. Om forholdene er gode og gutten i orden kan hva som helst skje, sier trener Åsmund Martinsen.

Terje Pedersen,