BALLERINA: Truuk Doyer (93) syntes det var moro å utøve gamle ballerinakunster i forbindelse med CODA-festivalens programpresentasjon. Festivalens kunstneriske leder Lise Nordal til høyre.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BALLERINA: Truuk Doyer (93) syntes det var moro å utøve gamle ballerinakunster i forbindelse med CODA-festivalens programpresentasjon. Festivalens kunstneriske leder Lise Nordal til høyre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

93 år gammel ballerina tok piruetten

Truuk Doyer (93) var blant de 65 danserne som svingte seg for CODA-festivalen.

(Dagbladet): I forbindelse med presentasjon av årets CODA Oslo International Dance Festival-program, gikk 65 dansere fordelt på syv dansegenerasjoner i prosesjon utenfor Operaen. Aldersmessig var spennet stort: Da de yngste danserne var i 20-årsalderen, var 93 år gamle Truuk Doyer den eldste ballerinaen.

Én av Norges første Doyer, som tidligere tilhørte én av Norges første frie ballettgrupper, hadde ikke tatt særlig med piruetter siden hun la ballettskoene på hylla for om lag 20 år siden.

- Det var veldig gøy å være med i dag, selv om det av naturlige årsaker ikke ble særlig mye dansing for min del, sier den spreke 93-åringen til Dagbladet.

Blant andre dansere som deltok i prosesjonen var prima ballerina og nyansatt ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen.

Samtid knyttes med nåtid - Jeg er veldig glad for at festivalstyret gjennomførte denne prosesjonen. Det gjenspeiler tematikken for årets festival på en fin måte, sier Lorentzen.

Teamet for den syvende CODA-festivalen, som varer fra 10. til 23. oktober, er «Past Present - Age in Dance».

- Det handler om arv og historie, nåtid og å eldes i dansen. Årets festival knytter samtid sammen med fortid, forteller festivalens kunstneriske leder Lise Nordal.

Variert program Tematikken er gjengående i festivalprogrammet: Rekonstruksjon av Lise Ferners forestilling «Har du sett min oldemors grønne korsett» (1992), regissør Wim Wenders hyllest til den legendariske, tyske koreografen Pina Bausch og israelske Ohad Naharin samtidsdanskoreografi «HOORA» er blant de nærmere 50 ulike arrangementene CODA presenterer i år.

- Vi har alt fra film og fotografi til foredrag og forestillinger, og jeg tør å påstå at det er det mest spennende programmet vi har hatt noen gang, sier Magne Antonsen, informasjonsansvarlig ved festivalen.

Les mer om årets CODA-festival og se fullstendig program her: http://www.codadancefest.no/

SYV GENERASJONER: 65 dansere fordelt på syv dansegenerasjoner deltok i prosesjon utenfor Operaen. Blant dem var nyansatt ballettsjef, Ingrid Lorentzen (i rosa kjole). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SYV GENERASJONER: 65 dansere fordelt på syv dansegenerasjoner deltok i prosesjon utenfor Operaen. Blant dem var nyansatt ballettsjef, Ingrid Lorentzen (i rosa kjole). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer