Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

95 prosent av unge er musikkpirater

- Å, fy f***, sier Feargal Sharkey.

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har tidligere skrevet at så mye som 85 prosent av musikkonsumet til unge mellom 18 og 25 år kan være fildeling av piratkopiert materiale. Mye tyder på at en til to generasjoner musikkonsumenter allerede er tapt for platebransjen.

Nå viser en ny britisk undersøkelse at ungdommens flukt fra det kommersielle musikkmarkedet kan være enda mer dramatisk enn det man hittil har trodd. Så mye som 95 prosent av unge mellom 18 og 24 år har en eller flere ganger kopiert musikk ulovlig, skriver avisa The Guardian i dag.

- Å, fy f***

Det er rettighetsorganisasjonen British Music Rights (BMR) som står bak undersøkelsen. Lederen for BMR, den tidligere Undertones-vokalisten Feargal Sharkey, sto i sin tid bak klassikeren «Teenage Kicks». Han har denne kommentaren til at dagens tenåringer får sine kicks fra andre steder enn platebutikken:

- Når du har tilbrakt 30 år i musikkindustrien vet du instinktivt at dette foregår. Men når du sitter der foran datamaskinen og ser et tall som sier at 95 prosent av folk kopierer musikk hjemme, da tenker du «å, fy faen!»

Undersøkelsen er foretatt blant et representativt utvalg på 1158 unge. Sharkey sier til The Guardian at undersøkelsen ikke er gjennomført for å henge ut unge mennesker, men for å gi industrien bedre forståelse av det som foregår og danne grunnlag for nye forretningsmodeller.

Sharkey tror blant annet at annonsefinansiering av nedlasting kan være et alternativ for å sikre at en større del av de unges musikkonsum skaper inntekter til artister, opphavsmenn og plateselskap.

Mange kopierer CD

DIGITAL GENERASJONSKLØFT: 95 av unge briter har kopiert musikk ulovlig, viser en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX
DIGITAL GENERASJONSKLØFT: 95 av unge briter har kopiert musikk ulovlig, viser en ny undersøkelse. Foto: SCANPIX Vis mer

En nyhet i undersøkelsen er at kopiering fra fysiske CD-plater utgjør en relativt stor del av piratkopieringen. I Storbritannia er det faktisk et lovbrudd å kopiere en CD du har kjøpt til din egen PC, likevel sier så mye som to tredjedeler at de kopierer minst fem CDer fra venner i løpet av en måned.

Undersøkelsen skjer på bakgrunn av et lovforslag som vil gi en lovgivning mer i tråd med den man har i Norge, der privat kopiering innenfor familie og en nær vennekrets er lovlig. BMR er åpen for dette, men da må det samtidig etableres kompensasjonsordninger, mener Sharkey.

image: 95 prosent av unge er musikkpirater
TEENAGE KICKS: Slik så Feargal Sharkey ut da han prøvde seg som popstjerne på 1980-tallet. Den tidligere Undertones-vokalisten leder nå rettighetsorganisasjonen BMR, som står bak undersøkelsen om unge briters musikkvaner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media