9980 Berlevåg

TROMSØ: Etter å ha trukket garnene på «sjyen», går fiskerne på land for å skrive autografer til damer i alle aldrer. Våre nye filmstjerner bor i 9980 Berlevåg. Og vi byfolk misunner dem det gode liv ved Ishavet. Vi forlater kinosalen med klump i halsen, rørt til tårer over Knut Erik Jensens «Heftig og begeistret». De av oss med røtter i utsatte strøk rammes av en akutt nostalgisk lengsel, vi kan ikke begripe hvorfor vi forlot vårt folk og i stedet valgte byens stress og jag. Etter halvannen time i kinomørket lurer vi kanskje også på hvem som egentlig er provinsielle i dette langstrakte landet.

  • Det kan hende at Jensens magiske kjærlighetserklæring til «Finnmarks sønner og døtre» er kulturkunnskap vi nordmenn trenger: Kinosjefer står i kø for en kopi, de har vel hørt at publikum reiser seg og applauderer hyllesten til bosetting på alle forblåste utposter. Lykken i livet er kanskje likevel ikke IT-jobb og leilighet på Grünerløkka?
  • Berlevåg-sangerne kom hjem som helter, filmen har skapt håp og entusiasme i fiskeværet. Et stykke filmkunst har gjort noe med selvfølelsen til de som bebor småstedene langs Finnmarkskysten. For utkantfolket er Jensens dokument mer verdifull distriktspolitikk enn alle fiskeriavtaler og samferdselsplaner til sammen.
  • For i Finnmark må du rope høyt for å bli hørt i Oslo. Berlevåg kjemper mot fraflytting og mangler lærere, lege og sykepleiere. Annonser er rykket inn i rikspressa, det gjelder å smi mens reklamen er varm. Kommunen har fått telefoner fra Oslo-folk som er nysgjerrige etter et besøk på Vika kino. Berlevåg virker ekte og eksotisk, og folket der oppe har både ledig jobb og tomme hus. Og ennå litt fisk i havet utenfor.
  • Men inntil videre bor det fortsatt bare 1195 sjeler i Berlevåg, «Det ytterste landskap i kristenheten mot nord», som var adelsmann Erik Valkendorffs oppfatning etter en Finnmarks-reise i 1520. Det er bare en av mange fæle beretninger om de usiviliserte i mørkets og kuldens rike: Late, primitive, usedelige og drikkfeldige, folk som «sleber sine ben efter seg».
  • Om det nordligste Norge er det i det hele tatt skapt standhaftige myter, i vår tid understøttet av både Carl I. Hagen og kjølige fakta fra Statistisk sentralbyrå. Mot slike mektige motstandere er jo finnmarkingenes sjølironi og barske humor et uvurderlig våpen. Men nå har de vel omsider fått en slags fortjent revansj etter alt de har måttet tåle. Kanskje en film til og med fører til at han Einar, han Trygg og han Kai i Berlevåg får legehjelp om de skulle bli sjuke, slik finnmarkinger ofte blir. Ifølge Statistisk sentralbyrå.