Å beskrive det ubeskrivelige

«Den levende kjærlighets flamme. Kristen mystikk fra Augustin til vår tid.» Utvalg, innledning og presentasjon av hver enkelt tekst ved Jan-Erik Ebbestad Hansen Diverse oversettere C.G. Jung «SYMBOLENE OG DET UBEVISSTE» Utvalg og innledning ved Brita Pollan Oversatt av Sverre Dahl og Bjørn Alex Herrmann «DEN TIBETANSKE DØDEBOKEN» Innledning ved Per Kværne Oversatt fra tibetansk av Henrik Mathisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den religiøse erfaring blir fokusert i en ny bokserie. Det er ikke snakk om tro, men om umiddelbare religiøse opplevelser og hvordan disse er blitt formidlet innen kristen mystikk, tibetansk buddhisme og i Jungs tenkning.

Gyldendals nye Ad Fontes-serie vil ta oss med til de religiøse kildene. Først ute er en samling utdrag fra kristne mystiske tekster, utvalgt og omhyggelig presentert av serieredaktør og idéhistoriker Jan-Erik Ebbestad Hansen, et utvalg av Carl Gustav Jungs tekster ved religions-viter Brita Pollan, samt «Den tibetanske dødeboken».

Mystikk

Disse tre utgivelsene er likevel nærmere knyttet til hverandre enn man først kan få inntrykk av. Dette er alle verk som prøver å formidle den umiddelbare opplevelsen av det guddommelige, det absolutt ubeskrivelige, den mystiske forbindelse med en annen og dypere virkelighet.

Ebbestad Hansen uttrykker det slik: «Til grunn [...] ligger én og samme erfaring som er gjenstand for ulike fortolkninger, bestemt av den kulturelle sammenhengen den enkelte mystiker står i.»

Nære forbindelser

Også idéhistorisk er disse utgivelsene forbundet. «Den levende kjærlighets flamme» presenterer den kristne mystiske tradisjon fra Augustin og Pseudo-Dionysios til innslag i vår egen norske protestantisme, her representert ved Kristian Schjelderup. Selv om Jung var svært opptatt av å understreke sin stilling som vitenskapsmann som forsker på sjelen, kan heller ikke han sees uavhengig av denne tradisjonen. Dette ser vi ikke minst i teksten «Syv taler til de døde».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer