Å beskytte barna mot kunsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEX I BARNEBØKER: Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger hevder i sin kommentar over en hel side 11.9. at Rune Belsviks barnebok «Tjuven» burde utstyres med varseltrekant. Litt senere i samme avis skriver Dagbladet mer om boka under overskriften «Pornografi for barn?».

Vi som jobber med barnelitteratur ønsker enhver diskusjon om den velkommen. Og Belsvik er en forfatter det burde skrives om hver eneste gang han gir ut en bok. Skuffelsen er imidlertid stor over hvordan Dagbladet har valgt å gripe det fatt denne gangen. For det er ikke litteraturen som er i fokus, men innholdet. At det oppleves som skremmende når en av Norges beste barnebokforfattere tar for seg et sårt, nært og viktig tema, er interessant. Men når Krøger tar til orde for å utstyre boken med en varseltrekant, har det gått for langt og gir assosiasjoner til Moral Majority og Tipper Gores kamp for å utstyre cd-er i USA med advarsler.

Det er dessuten historieløst å skrive om Belsvik på denne måten uten å nevne at han var i en tilsvarende debatt da han debuterte med boka «Ingen drittunge lenger» i 1979. Den gangen var det onani man ikke kunne skrive om. Denne boka er nå en av klassikerne i norsk barnelitteratur. Kanskje skal det vise seg at «Tjuven» også besitter den kvaliteten, men det er det foreløpig ikke så mange som snakker om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer