BANEBRYTENDE: Når absolutt hele kulturen omfavner de opprinnelige rockeidealene om individualitet, autentisitet og selvrealisering, hvem er det da som står igjen som en nobel figur i vår tid? Foto: Masayoshi Sukita/The David Bowie Archive
BANEBRYTENDE: Når absolutt hele kulturen omfavner de opprinnelige rockeidealene om individualitet, autentisitet og selvrealisering, hvem er det da som står igjen som en nobel figur i vår tid? Foto: Masayoshi Sukita/The David Bowie ArchiveVis mer

Å bli en annen

IDEER: Vi har hatt femti år med opprør og identitetsskaping gjennom pop og rock. Hva nå, spør Knut Schreiner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Når man vokste opp med rockemusikk i slutten av det forrige århundret, var det vanlig å bruke ord som «ærlig», «naken», «nerve», «rå», «ekte» og «sjel» for å forklare hvorfor en artist eller en låt var så bra.

Men la oss si man skal leke pop & rock, som folk av og til gjør sammen med barn - hvor går turen da? Jo, til kassen med utkledningsklær.

Fram med parykker, hatter, fjær og frakker, sminke, glitter og fjas. Og spør hvem som helst som hadde et intenst forhold til musikk i oppveksten, og vedkommende vil ganske sikkert begynne å snakke om hvordan man kledde seg og så ut. Heller dét, enn hvordan man hadde det «inni seg».

Magien

I dette motsetningsforholdet ligger den essensielle magien: Å bli en annen, for å kunne å være seg selv. Etter å ha skrevet en bok om Bob Dylan, kunne den norske forfatteren, på spørsmål fra barna rundt kjøkkenbordet om «hva Dylan stod for», svare klart og tydelig: «Vær tro mot deg selv!». Da fulgte den yngste kjapt opp: «Men Pappa, hvorfor heter boka di da Bob Dylan - Jeg er en annen?»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn