- Å bli far skremte livet av meg

Ola Rapace (41) spiller «selvoptatt, redd og barnslig» i ny norsk film.

JEG ER DIN: Hovedrolleinnehaver Amrita Acharia, Ola Rapace og regissør Iram Haq. Regissørens første langfilm har førpremiere på Klingeberg i kveld. Foto: Filmweb
JEG ER DIN: Hovedrolleinnehaver Amrita Acharia, Ola Rapace og regissør Iram Haq. Regissørens første langfilm har førpremiere på Klingeberg i kveld. Foto: FilmwebVis mer

- Ansvar for et barn skremmer livet av folk, og det skremte livet av meg. Jeg har to barn, og har lært meg å håndtere det ansvaret. Men det krever veldig mye for at man skal orke det. Og jeg kan forstå folk som springer derfra. Det er ikke lett.

Ola Rapace (41) er i Norge for å kaste glans over den røde løperen for Iram Haqs ferske film «Jeg er din» som har premiere på Klingenberg kino i kveld.

- Ingen badguy
I filmen spiller den svenske skuespilleren Jesper, den svenske kjæresten til hovedrollen Mina. Han inviterer med seg kjæresten og sønnen hennes til Sverige, men det viser seg fort at han har store problemer med å forplikte seg.

- Kan du beskrive Jesper?

- Selvopptatt, redd og barnslig, som du og jeg, sier Rapace, og ler.

Rapace har for vane å spille slemme gutter på film. Denne gangen er det derimot ikke noe vondt i karakteren, forteller skuespilleren.

- Jesper er ingen badboy. Han klarer bare ikke håndtere det. Ikke kjærligheten og ikke ansvaret med barna. Han blir redd og stikker av og sårer andre mennesker på veien. Det er ikke det han er ute etter. Han vil bare redde seg selv, han vil ikke såre noen andre. Han er ingen badguy. Han bare sårer folk på veien.

Redd
Ola Rapace forteller at han kan relatere seg til noen sider ved Jesper.

- Jeg kan absolutt forstå panikken som gjør at man plutselig drar eller ber noen om å forsvinne. Jeg kan absolutt relatere til min skrekk eller person er viktigere enn det andre mener. Det er jo barnslig, men jeg kan forstå det. Sånn kan det bli i kjærligheten, at man mister proposjonene, sier Rapace, og legger til:

- Selv om jeg syntes denne karakteren er litt vel svak kan jeg relatere til det å såre andre mennesker.

- I kjærlighet og lidenskap kan jeg også ruse i vei, og si «okey, vi gifter oss, vi flytter sammen.» Også to uker etterpå sitter man der og tenker «nei, nei, nei, vent nå litt.»

Rapace har selv to barn, et med ekskone og «Lisbeth Salander»-skuespiller Noomi Rapace, og et med den svenske skuespilleren Mailin Morgan. Han forteller at å få barn var både skremmende og krevende.

SKUESPILLER: Svenske Ola Rapace er for tiden aktuell i en av hovedrollene i Iram Haqs første spillefilm «Jeg er din». Han føler han kan relatere seg til noen sider av den «selvoptatte, redde og barnslige» karakteren. Foto: Torbjørn Berg
SKUESPILLER: Svenske Ola Rapace er for tiden aktuell i en av hovedrollene i Iram Haqs første spillefilm «Jeg er din». Han føler han kan relatere seg til noen sider av den «selvoptatte, redde og barnslige» karakteren. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Ansvar for et barn skremmer livet av folk, og det skremte livet av meg. Jeg har to barn, og har lært meg å håndtere det ansvaret. Men det krever veldig mye for at man skal orke det. Og jeg kan forstå folk som springer derfra. Det er ikke lett.

- Gjør det at du selv er far at filmen får en ekstra dimensjon?

- Denne karakteren håper jeg aldri får barn. Han er et barn selv, og kommer alltid til å være det. Han er en av de gutta som er barn hele livet. deres følelser og behov kommer alltid til å være viktigst. De finnes over alt. Men jeg kan relatere meg til hvor redd man kan bli. Det tror jeg alle kan, uansett om man har barn eller ikke. Det er jo skremmende.

- Iram var gal nok
I en alder av 41 år har Rapace allerede jobbet med noen av verdens fremste filmskapere, som Sam Mendes. Han forteller likevel at han elsket å jobbe med norske Iram Haqs første spillefilm, «Jeg er din».

- Jeg elsket å jobbe med Iram, men det var også krevende. Hun gir seg jo aldri. Hun er sta og slitsom å jobbe med, men det er verdt det.

Haq tok kontakt med Rapace da hun trengte en kjekk svensk skuespiller til rollen som Jesper i hennes første langfilm. Etter å ha pratet med Rapace på telefonen, tok hun turen til Stockholm og tok en lengre samtale med «Skyfall»-skurken.

- Det var da jeg innså at hun er en av de menneskene man skal jobbe med. Hun er begavet nok, sta nok og gal nok til å få ting til å skje. Så jeg bestemte meg for å hoppe på. Det spilte ingen rolle om det var et lavt budsjett, jeg var med uansett.

James Bond
Rapace gjorde sitt virkelige inntog på verdensscenen da han i fjor spilte skurk i James Bond-filmen, «Skyfall». Han drar litt på svaret når han får spørsmål om han får roller i flere amerikanske storfilmer.

- Det er vanskelig å si om det blir noen blockbustere. Jeg skal kanskje filme noe amerikansk til høsten. Men det får jeg ikke lov å prate om nå.

EKSKONA: Rapace var gift med Noomi Rapace i flere år, og de har et barn sammen. Han forteller at å bli far gjorde han livredd. Foto: Stella Pictures
EKSKONA: Rapace var gift med Noomi Rapace i flere år, og de har et barn sammen. Han forteller at å bli far gjorde han livredd. Foto: Stella Pictures Vis mer