Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å bli mobbet av et regjeringsparti, å bli fortalt at FrP forakter meg, det aksepterer jeg faen ikke

Når Fremskrittspartiet velger å illustrere gruppa «unge NAV-brukere» med et bilde av en fyr som har sovnet fra burgeren sin på sofaen, går det derimot ikke bra.

FRP-KAMPANJE: For Aktivitetsplikten. Faksimile: FrP
FRP-KAMPANJE: For Aktivitetsplikten. Faksimile: FrP Vis mer
Meninger

Jeg heter Sebastian, og jeg har det veldig fint for tida. Jeg har en kjæreste jeg elsker, jeg har flotte venner og jeg har en familie som støtter meg. Jeg har ikke alltid hatt det så bra. Jeg har bipolar lidelse. Her burde jeg forsikre dere om at det selvfølgelig ikke er så alvorlig, men det er faktisk det. Det har vært et helvete. Jeg unner ingen å ha det slik. Hvis du også har det slik, hvis du har vært gjennom noe slikt: du har min dypeste medfølelse. Ikke glem at du er et sterkt menneske. Aldri gi opp!

Sykdommen har påvirket meg kraftig og tidvis har det gått utover de rundt meg. Jeg har vært så deprimert at jeg har vurdert å ta mitt eget liv. Jeg har vært så manisk at jeg har vært sint på alle rundt meg for at de ikke har klart å følge mitt vanvittige tempo og mitt overlegne intellekt. Jeg har vært så syk at jeg ikke klarte å fullføre skolen. Jeg har vært så syk at jeg ikke har vært i stand til å skaffe meg en jobb.

Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Privat
Sebastian Hens Gansmoe. Foto: Privat Vis mer

Etterhvert har det begynt å gå bedre. Det er lettere for meg å gjenkjenne mine egne faresignaler. Jeg er bedre utrustet til å takle sykdomsepisoder, og jeg lærer etter hvert hva jeg kan gjøre for å stoppe dem før de bryter ut. Medisinering av psykiske lidelser er etter min forståelse omtrent som å spille rulett, men etterhvert har jeg og noen forskjellige behandlere kommet frem til en medisin og en dosering som fungerer helt ålreit. Jeg er ikke frisk, jeg tror aldri jeg blir helt symptomfri, men jeg er frisk nok til å fungere. Frisk nok til å leve et fullverdig liv.

Jeg er mottaker av arbeidsavklaringspenger hos NAV. I mitt tilfelle har NAV outsourcet jobben sin til Jobbkonsulentene, en del av Blå Kors, her i Fredrikstad. Med hjelp av de har jeg nå skaffet meg en praksisplass. Jeg skal begynne der neste uke, og jeg gleder meg masse. I første omgang skal jeg prøve meg i en 40% stilling, for etterhvert å øke og se hvordan det går.

Det føles egentlig ganske stigmatiserende å gå på NAV. Mange ser på deg som en nullbidragsyter. De tror at du klarer bedre, men er for lat til å bry deg. At du lener deg tilbake og nyter skattepengene deres frem til du (kanskje) gidder å skaffe deg en skikkelig jobb. Noen ganger juger jeg når folk spør hva jeg driver med. Orker ikke å se de smile anstrengt mens de sier "ja vel". Mange ser ned på NAV-brukere, kanskje spesielt de unge. Det går bra. Det får være deres sak om de tror jeg bare er en snylter. Selv vet jeg veldig godt hva jeg er og ikke er.

Når Fremskrittspartiet velger å illustrere gruppa «unge NAV-brukere» med et bilde av en fyr som har sovnet fra burgeren sin på sofaen, går det derimot ikke bra. Det her er et regjeringsparti, og budskapet de sender til følgerne sine på Facebook er at unge mennesker som går på NAV er late drittsekker som ikke har noe der å gjøre.

Jeg finner meg i mye, men å bli presentert sånn som dette, å bli mobbet av et regjeringsparti, å bli fortalt at FrP forakter meg, det aksepterer jeg faen ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling