- Å bli vraket av Johan Golden var som å bli dumpet av dama

Da «Golden Goal»-makkeren gikk til «Nytt på nytt» måtte Henrik Elvestad klare seg selv.

(Dagbladet): Etter 17 sesonger og ti år i kompaniskap med Johan Golden, ble underholdningsprogrammet på TV 2 lagt ned i fjor. Det skjedde da Johan Golden ble spurt om å overta for Knut Nærum i «Nytt på nytt».

- Det er klart det hadde et element av seg av å bli dumpet av dama, sier Henrik Elvestad.

- Som å være utro Johan Golden mener at Elvestad ikke har grunn til å syte. Golden, som nå er å se i NRKs «Nytt på nytt», har et annet syn på saken.

- Hvis han føler seg dumpet, så må det være av ei dame på 72 år - og nå har han fått seg en fresh frøken på 22 år, sier Golden.

Men han innrømmer at det ikke var lett å ta telefonen til Henrik Elvestad etter at NRK ville ha ham i «Nytt på nytt». Golden beskriver bruddet som et «utroskap»:

- Etter møtet med NRK om jobben i «Nytt på nytt», hadde jeg følesen av å ha vært utro mot Henrik, som å ha vært ute på by'n med ei fin dame, sier Golden, som legger til at han så første program med Elvestad i Kitzbühel - og likte det han så.

- Det var kjipt I år kan Elvestad, som i en årrekke har vært med på å prege norsk tv-underholdning, feire 20 års jubileum som komiker. Han begynte, riktig nok bak kamera, med «Mandagsklubben» i 1996. «Golden Goal», som ble Gullruten-vinner i 2007, var hans lekegrind fram til i fjor.

- Johan fikk tilbud av NRK, skjønner at han takket ja. Det var kjipt, det syntes Johan også, sier Elvestad.

Dagbladet møter den 42 år gamle komikeren og programlederen på en kaffebar på Oslo vest. Hans nye konsept på TV 2, «Amatørenes mester» - som kanskje kan ses på som en uhøytidelig og fordreid variant av NRK-suksessen «Mesternes mester».

Aktiv dødshjelp Han opplevde Johan Goldens avgjørelse om å slutte i TV 2 og gå over til NRK som dramatisk. Elvestad mener at de kunne holdt på i flere år til, men ser også at en forandring kan føre noe nytt og godt med seg.

- Det var litt som aktiv dødshjelp. Sånt skjer, det var et konsept som var Johan og meg.

Elvestad er også kjent fra bl.a. «Nissene på låven» og «Tonight med Timothy Dahle», der han spilte rollen som Timothy Dahle, manageren til Espen Eckbo. Men også samarbeidet med Eckbo strandet - men han beskriver ikke det som å bli dumpet.

- Nei, der valgte vi å gå fra hverandre, sier Henrik Elvestad, som forteller at han liker å jobbe både som komiker foran kamera og å skrive og regissere for andre.

Første amatør i Kitzbühel I «Amatørenes mester» stiller sportsidiot Elvestad seg lagelig til for hogg og sjekker hvor lett - eller vanskelig - det er å bli toppidrettsutøver.

«TV-SKILSMISSE»: Henrik Elvestad og Johan Golden (t.h.) var uadskillelige i «Golden Goal». - Kjipt da Johan sluttet og begynte i «Nytt på nytt» - og vi måtte legge ned «Golden Goal», sier Elvestad. Foto: Daniel Sannum Lauten
«TV-SKILSMISSE»: Henrik Elvestad og Johan Golden (t.h.) var uadskillelige i «Golden Goal». - Kjipt da Johan sluttet og begynte i «Nytt på nytt» - og vi måtte legge ned «Golden Goal», sier Elvestad. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

I kveld er han med skip Thomas Ulsrud og resten av Team Ulstud og får prøvd seg som curlingspiller.

Han utsetter seg for fare og kraftanstrengelser når han går i gang med toppfotball, langrenn, rally - og sist men ikke minst, verdens farligste utforløype: Die Strief i Kitzbühel. 

- Jeg er den første amatøren som noen gang har kjørt ned Kitzbühel-løypa, sier Elvestad.

- Jeg er i toppskiktet som mosjonist, men er langt fra noen toppidrettsmann. Selv om «Amatørenes mester» er et skråblikk på toppidretten, forberedte jeg meg godt. Men jeg var bekymret, ville jo komme hjem til kone og barna. Så jeg sa fra til TV 2 at det kan hende jeg ikke fullfører, at jeg trekker meg på toppen - så får dét bli programmet, sier Elvestad, som blir utfordret og får hjelp av Kjetil Jansrud.

- Det var ekstremt skremmende.

- På iset underlag i over 110 km/t. Jeg endte på tida 2,45, mens beste testkjører den dagen kjørte på 1,57. Jeg var 45 sekunder bak, selv 45 hundredeler ville vært langt bak - men for meg handlet det om å komme ned like hel, sier Elvestad.

Psyket ned av Aamodt og Kjus I programmet så vi hvordan Henrik Elvestad forbereder seg, fra å få tilgang til hele det Alpine støtteapparatet - til å bli psyket ned av Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt. Dette var veldig annerledes enn «å gjøre ting i bakfylla i Golden Goal», som han beskriver det.

Denne våren tester Henrik Elvestad disse seks idrettene:

Alpint med Kjetil Jansrud: Die Strief i Kitzbühel, curling med Team Ulsrud: World Cup-turnering i Skottland, Langrenn med Anders Aukland: Marcialonga, Rally med Andreas Mikkelsen: Rally Sweden, fotball med Rosenborg og håndball med Larvik.

Ble tatt i fartskontroll Det morsomste Henrik Elvestad, som i tv-ruta kan framstå som en litt tøff machomann og en ustyrlig guttegutt, innrømmer at det heftigste han gjorde, var å kjøre rally i Sverige - men det det kunne kostet ham lappen.

- Jo, jeg fikk bot på 2000 svenske kroner, kjørte for fort i en 50-sone, sier Elvestad som ble fartsblind.

Han mener at han verken er machomann, ikke privat - i hvert fall, eller noen grisekjører. Men da han forteller oss hva slags bil han har, er vi usikker på om vi tror ham der:

- EKSTREMT SKREMMENDE: Da Henrik Elvestad satte utfor verdens farligste utforløype, Die Strief i Kitzbühel, var han ikke sikker på å komme hel ned. - Det var ekstremt skremmende, sier han til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl
- EKSTREMT SKREMMENDE: Da Henrik Elvestad satte utfor verdens farligste utforløype, Die Strief i Kitzbühel, var han ikke sikker på å komme hel ned. - Det var ekstremt skremmende, sier han til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg har en Audi S 3 - det er ikke min skyld at bilen går fort, sier han unnskyldende.

Gikk opp fem kilo - Vi er i gang med nye idretter, det er jo mange å ta av. TV 2 vil se an seerresponsen før kanalen gir endelig klarsignal for en ny runde til høsten. Men jeg har allerede vært i kontakt med Alexander Kristoff med tanke på å sykle. Sjakk med Magnus Carlsen står også på planene, sier Elvestad.

Henrik Elvestad har trent hardt det siste halvåret for å kunne møte toppidrettsutfordringene.

- Men jeg har ikke gått ned i vekt. Jeg har faktisk lagt på meg fem kilo. Det er bare muskler, sier Elvestad som ikke tror kona er så mye mer imponert når han står der i boxeren.

- Nei, jeg mangler en del for å matche Arnold Zwartsenegger.