Å dele intime bilder på nett har blitt vanlig blant unge

Unge trenger en ikke-moraliserende veiledning og mer kunnskap

UTBREDT: En undersøkelse utført av Norstat for NRK i forbindelse med programmet Innafor, viser at 46 prosent av unge mellom 18 og 30 år har sendt nakenbilder eller annet seksuelt innhold av seg selv på mobil. Foto: Stein J Bjørge  
UTBREDT: En undersøkelse utført av Norstat for NRK i forbindelse med programmet Innafor, viser at 46 prosent av unge mellom 18 og 30 år har sendt nakenbilder eller annet seksuelt innhold av seg selv på mobil. Foto: Stein J Bjørge  Vis mer
Meninger

Pro Sentrets rapport «Sex som kapital – om unge som bytter sex: utforskning av seksualitet, sårbarhet, grenser og press», viser at nettet i form av chat, datingapper og sosiale medier er steder der unge bytter, selger og kjøper både seksuelle bilder og videoer, samt avtaler treff for kjøp og salg av sex.

En undersøkelse utført av Norstat for NRK i forbindelse med programmet Innafor, viser at 46 prosent av unge mellom 18 og 30 år har sendt nakenbilder eller annet seksuelt innhold av seg selv på mobil.

Dette er tall Sex og samfunn kjenner seg igjen i. Når vi holder seksualitetsundervisning snakker vi mye om grenser og om deling av nakenbilder på nett.

«Tom» rekker opp hånden. Sex og samfunn er på besøk hos en 9. klasse på en av Oslos ungdomsskoler. Når temaet er deling av nakenbilder hører klassen nøye etter. Tom forteller at det ligger nakenbilder av flere venner på nett og lurer på hva de kan gjøre for å få bort bildene?

I den siste tiden har flere unge fortalt at det finnes nakenbilder av dem på sosiale medier eller på pornosider, og at disse bildene i tillegg sirkulerer blant medelever på skolen. Ofte har bildene som er sendt kun vært ment til en date, en kjæreste eller en seksualpartner. Andre har solgt bilder av seg selv og i ettertid opplevd at dette har fått alvorlige konsekvenser, noe de ikke var forberedt på. Få unge er klar over konsekvensene som kan følge ved deling eller salg av nakenbilder.

«Veronica» oppsøker Sex og samfunn og forteller hun hadde lettkledde bilder av seg selv på mobilen sin og at disse ble delt etter at noen hadde klart å åpne telefonen. De som delte bildene mener at hun kunne takke seg selv siden hun hadde disse bildene lagret på telefonen. Veronica sier hun er skamfull og redd. Hun tør ikke si dette til noen voksne, men håper det vil gå over.

Unge som har opplevd misbruk av bilder de har delt, forteller oss om psykiske vansker knyttet til blant annet skamfølelser. De forteller at de er redde for at bildene skal spres ytterligere og at bildene skal oppdages av venner, medelever, kollegaer og ikke minst familie. Ofte bærer de på disse følelsene i hemmelighet, og mange våger ikke gjøre noe med situasjonen. Noen håper bildene skal forsvinne i havet av bilder og videoer som ligger ute på nett. Og i noen tilfeller gjør de nettopp det, men det finnes de som er uheldige og opplever misbruk av delte bilder. Når mange unge i en slik situasjon i tillegg får høre «du har deg selv å takke» eller «hvorfor gjorde du dette?», forsterkes skamfølelsen og de blir sårbare for å utvikle psykiske lidelser som depresjon, angst og i verste tilfelle også suicidalitet.

Sex og samfunns inntrykk er at den voksne generasjonen har vansker med å forstå hvorfor unge deler nakenbilder på nett. For dagens unge har nettet blitt den store arenaen for utforsking av seksualitet og testing av seksuelle grenser. De har vokst opp med internett og det er der de ofte befinner seg i fritiden. Her kommuniserer de med venner, kjærester og seksualpartnere. At de utforsker sex på nett er derfor ikke uventet. Dette har blitt en vanlig seksualpraksis blant unge, og voksne må ta det inn over seg. Spørsmålet er da hvordan vi skal snakke med unge om seksuell utforskning på nett?

Det handler om å møte unge der de er, og det er på nett. Det viktigste vi kan gjøre er å veilede unge slik at de får utforske trygt på nettet. Fokuset må være på seksuelle grenser, salg og kjøp av sex på nett, lovverk og konsekvenser av bildedeling.

Når vi holder seksualitetsundervisning, adresserer vi blant annet følgende:

- Kjenn etter om dette er noe du egentlig vil. Gjør du det av fri vilje eller opplever du press fra noen?

- Dersom du deler bilder, ikke vis ansikt eller noe annet som kan gjøre at du kan identifiseres.

- Dersom du opplever at bilder kommer på avveie, snakk med noen som kan hjelpe deg.

- Vær en god venn, ikke del bilder av andre. Hvordan hadde du selv opplevd at det ble delt bilder av deg?

- Vit at det er straffbart å vise og/eller dele bilder uten samtykke.

Når nær halvparten av unge mellom 18 og 30 år har sendt nakenbilder eller annet seksuelt innhold av seg selv på mobil, vil vi i tiden fremover sannsynligvis se mange flere saker hvor personer som har opplevd at bilder de har delt blir misbrukt. Det er ikke noe som tyder på at dette vil endre seg og spørsmålet blir da: Hvordan skal vi forholde oss til dette? Det å forferdeliggjøre unges seksualpraksis er lite hensiktsmessig. De fleste unge vi møter hos Sex og samfunn har klare grenser og respekt både for egen og andres kropp. Det er deres manglende kunnskap om nettvett vi må snakke med dem om.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.