Å dikte et liv

Vondt og godt om fortelling og nære, men såre relasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Litteraturviteren David har mistet hukommelsen. For at han skal finne ut hvem han er, rykkes det inn annonse i avisa der de som kjenner ham bes fortelle om livet hans. Dette er utgangspunkt for Carl Frode Tillers tredje roman, «Innsirkling», som er første del av et prosjekt som skal ende i to, muligens tre utgivelser.

David selv kommer ikke til orde direkte – bare gjennom svarene på annonsen. Hjemme i Namsos sitter to ulykkelige sjeler som begge har vært nærere David enn de fleste: Den mislykkede bassisten Jon, som var Davids bestevenn i tenåra, og Arvid, den tidligere presten som i samme periode var Davids stefar, og som nå ligger for kreftdøden. I Trondheim sitter et tredje menneske i krise, Davids ungdomskjæreste Silje, som er full av raseri mot verden generelt og mannen sin, Egil, spesielt. Alle tre skriver på hver sin måte lange brev til David, som ingen av dem har hatt kontakt med på årevis.

Hemmeligheter

Brevene handler like mye om dem selv og hverandre som om David, og et sentralt anliggende i «Innsirkling» (av Davids liv) er nettopp fortellingen – hvordan den alltid er avhengig av fortellerens blikk, minne og kontekst. De er alle tre utpreget upålitelige fortellere med høyst uklare – trolig både bevisste og ubevisste – agendaer. Gjennom å sammenlikne beretningene deres og hva den ene utelater og den andre inkluderer, hvordan selvbilder kolliderer med andres bilder, hvordan den ene fortolker noe fullstendig annerledes enn den andre, trer et mangefasettert, men samtidig høyst usikkert bilde av «virkeligheten» fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer