DEBATT

Skole:

Å droppe tentamen er ikke måten å redusere elevenes stress på

Tentamensvegring.

ØVELSE GJØR MESTER: Tentamen er ikke bare en vurderingssituasjon som skal legge grunnlaget for halvårskarakteren. Det er også en øvelse til eksamen. Og at øvelse gjør mester er ikke bare et forslitt ordtak, det er også i høyeste grad sant, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ØVELSE GJØR MESTER: Tentamen er ikke bare en vurderingssituasjon som skal legge grunnlaget for halvårskarakteren. Det er også en øvelse til eksamen. Og at øvelse gjør mester er ikke bare et forslitt ordtak, det er også i høyeste grad sant, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Ungdomsskole dropper tentamen for å skåne stressede elever» kan vi lese i mediene. Det er nesten så en må klype seg i armen for være sikker på at det en leser, er sant.

Aldri har jeg hørt et lignende argument for å droppe tentamen. Jeg har hørt om skoler – som i enkelte fag – har droppet tentamen for å ikke å stjele for mye tid fra undervisningen. Men for å skåne stressede elever? Det høres, for å si det forsiktig, rart ut.

For det første kan en lure på om ledelsen ved denne skolen har tatt inn over seg hvorfor en arrangerer tentamen. Tentamen er ikke bare en vurderingssituasjon som skal legge grunnlaget for halvårskarakteren. Det er også en øvelse til eksamen. Og at øvelse gjør mester er ikke bare et forslitt ordtak, det er også i høyeste grad sant.

Eksamen er den endelige testen der elevene viser hva de kan. For å gjennomføre en god eksamen, nytter det ikke å ha hatt en haug med småprøver – en må ha øvd på det som kreves til eksamen: å sitte flere timer sammenhengende for å løse oppgaver. Derfor er det så viktig med tentamen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer