Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å få tv-en i trynet er noe dritt!

Dette var mitt første møte med skammen og tabuene når det gjelder vold i nære relasjoner.

TABU: «Det var da hun tok en mental 360 graders, og innrømmet lavt og langsomt at kjæresten hennes hadde banket henne opp. Akkurat som det var hennes feil, og at tilfeldigvis å få en TV i ansiktet var en mye bedre forklaring å gi til en god venninne», skriver Aina Stenersen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
TABU: «Det var da hun tok en mental 360 graders, og innrømmet lavt og langsomt at kjæresten hennes hadde banket henne opp. Akkurat som det var hennes feil, og at tilfeldigvis å få en TV i ansiktet var en mye bedre forklaring å gi til en god venninne», skriver Aina Stenersen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har fått tv-en i trynet! Det var det første en god venninne på ungdomsskolen sa til meg, da jeg møtte henne bak idrettsplassen på Skullerud. Gul, blå og hoven som hun var i ansiktet. «Sorry ass, men den der går jeg faen ikke på, du kjenner meg.» Det var det første jeg sa, før jeg fikk tenkt meg noe særlig om. Vi var femten år gamle.

Det var da hun tok en mental 360 graders, og innrømmet lavt og langsomt at kjæresten hennes hadde banket henne opp. Akkurat som det var hennes feil, og at tilfeldigvis å få en tv i ansiktet var en mye bedre forklaring å gi til en god venninne. Dette var mitt første møte med skammen og tabuene når det gjelder vold i nære relasjoner.

Skammen som mange kvinner (og menn) som er utsatt for vold i nære relasjoner føler er enorm. Vold i nære relasjoner har lenge blitt sett på som en privat sak. Som politiker og 30- åring, møter jeg fortsatt mange som «har fått tv-en i trynet» eller som er høyt utdannede, har gode jobber, og et helvete på hjemmebane de ikke snakker om. Vold i nære relasjoner rammer i alle samfunnslag. Folk må være mindre redde for å bry seg.

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem. Vold mot kvinner er en årsak til manglende likestilling, og et hinder for reell likestilling mellom kjønnene. Kvinner er også i større grad enn menn utsatt for den mest alvorlige volden.

En annen god venninne av meg, opplevde som barn flere ganger å bli låst inne i et skap, mens mammaen hennes ble banket livløs opp utenfor av samboeren sin. Hver gang hun hørte en ambulanse, noe skummelt på nyhetene, eller på radio, løp hun hjem i skrekk, og sjekket om mammaen levde. Når man bor i en gammel blokk, hører man alt. Ingen skal fortelle meg at ingen hørte noe. Når episodene skjer jevnlig, med skrik, hyl, slag, gråting, knusing, må noen si fra.

Vold i nære relasjoner koster samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner årlig, og anslagsvis utsettes mellom 75- 150000 i Norge hvert år for slik vold (Vista Analyse, 2012). Solberg-regjeringen vil styrke forskningsinnsatsen ved å etablere et nytt forskningsprogram om vold i nære relasjoner i Norge. Dette som et tiltak i handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2014- 2017).

Vi kan ikke akseptere vold, heller ikke den som foregår i det private rom. Det eneste tabuer ikke tåler, er nemlig å bli tatt fram i lyset og snakket om. La tv-en, og skapet stå i fred.

Innlegget er også publisert på Maddam

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!