Å falle mellom helter

I isnende sno og minus femti grader skjedde det fatale. Ekspedisjonen under Roald Amundsens ledelse måtte snu, for i begynnelsen av september hadde vinteren ennå ikke sluppet taket i Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det gjaldt livet. Sydpolen fikk vente. Flokken av menn jaget mot varmen og tryggheten i depothytta. Panikken spredte seg. En fikk alvorlige forfrysninger og ble hengende etter. Hjalmar Johansen kunne ha gjort som de andre og hastet fram han også. Han hadde kreftene i behold, men han hadde ikke hjerte til å overgi kameraten til en sikker død i isødet. Med nød og neppe nådde baktroppen endelig hytta. Johansen, kjent fra Nansens Fram-ekspedisjon, var rasende: «Faen til leder,» skal han ha mumlet. Inne i varmen brukte han litt andre ord, men Amundsen likte ikke det han hørte. Det var opprør, og straffen ble utelukkelse fra Sydpol-ekspedisjonen.

Med mesterlig hånd har Ragnar Kvam jr., historiker, journalist og forfatter, komponert et skjebnedrama i seks akter. Og dramaet, det starter med Hjalmar Johansens opprør mot Roald Amundsen. Hvordan gikk det med Hjalmar Johansen? Før fortsettelsen av dramaet kommer i sjette akt, innvies leseren i Johansens tidligere bragder og nederlag. Kvam økonomiserer med et rikholdig kildemateriale, der mye er nytt, på en leservennlig måte. Dødpunkter i denne beretningen skal det letes lenge etter. Spenningen som antennes innledningsvis, holdes hele tida ved like. Kvam utpensler gradvis Hjalmar Johansens portrett på en måte som antyder og forespeiler den uunngåelige tragiske slutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer