Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å finne seg en sommervenn

Jentene som møtte sine egne speilbilder.

SOMMERVENNER: To seksåringer og to åtteåringer i lysende fellesskap under Egeerhavets evige sol. Foto: Fredrik Wandrup
SOMMERVENNER: To seksåringer og to åtteåringer i lysende fellesskap under Egeerhavets evige sol. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Meninger

PLOMARI (Dagbladet)

Dovne dager under sydens sol. Vær som aldri svikter. Stå sakte opp, uten å bli vekket. Ikke ha noen spesielle gjøremål, annet enn det som foregår i strandkanten. Sitte i fjæra mens bølgene vasker over kroppen. Plukke små steiner og studere dem nøye før de blir kastet ut i havet igjen, med et lite plopp. Kikke ut på havet som strekker seg endeløst ut fra stranda. Finne et skjell, eller en liten konkylie. Skatter. Som de to småjentene tar med seg hjem.

Så en dag dukker plutselig to andre jenter opp. Seks og åtte år, de også, som speilbilder av dem selv. De to søskenparene holder øye med hverandre på avstand. En dag går. Så en halv dag til, før pappa griper inn og spør de to hva de heter. Småjentene er der øyeblikkelig. Gnisten er tent. I løpet av en times tid er de bestevenner, fra hver sin ende av det langstrakte hjemlandet. Men det snakker de ikke om. Det er de nære ting som teller, svømming, bølger, krabber, sneglehus. Plutselig finner de en sjøpølse, som de finner ut at de skal ta vare på. Den får et lite hus i en smul dam. Og en seng. De kaller den Bob.

Jeg tenker på alle mine sommervenner; gutter med og uten skrubbsår og vepsestikk, som jeg svømte om kapp med, sparket fotball og sprang sammen med i skog og mark, som jeg lekte gjemsel med og lagde pil og buer sammen med. Som hadde annerledes dialekter og andre helter, som jeg leste tegneserier sammen med og delte godteri og brus med. Vi utvekslet adresser, men jeg traff dem aldri igjen, verken før eller seinere. Likevel står de som lysende skikkelser i erindringens mørke gruveganger.

Slik vil disse jentene også huske hverandre. Men akkurat nå lever de i nået, ivrig opptatt med vann og sand, stein og pinner. Små mennesker i motlyset, snart ute på en odde, snart i bølgene, snart med hodende stukket sammen over et eller annet funn i havkanten. Snart med dykkermasker, snart samlet på en luftmadrass, seilende sammen på en flåte over havet. En liten gjeng som i fulle drag nyter sommerdrømmens flyktige fellesskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media