KOMMENTARER

Klassisk-kommentaren

Å fjerne sang i overordnede skoleplaner er en dårlig idé

Sang er livsnerven vår.

Sangtradisjoner: Hartvig Nissens skole var det første gymnas som opprettet musikklinje i 1955. Her ser vi Ingeborg Kindem (tv) i arbeid med å instruere noen av de unge elevene i korsang.
Foto: NTB scanpix
Sangtradisjoner: Hartvig Nissens skole var det første gymnas som opprettet musikklinje i 1955. Her ser vi Ingeborg Kindem (tv) i arbeid med å instruere noen av de unge elevene i korsang. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kunnskapsministeren har foreslått å fjerne noe menneskelig og fundamentalt i vår tilværelse. Sang skal ikke lenger nevnes spesifikt i skolens overordnede planer, men inngå i en udefinert kulturvirksomhet der alt mulig annet er stappet inn.

Den tradisjonelle sangen er en av våre siste skanser der menneskelig utfoldelse gjøres uten digital kontroll. Sanger underbygger fellesskap, skaper identitet, gir livsglede og ny innsikt. Andre satsingsområder i samfunnet som menneskeretter og mobbing får kontinuerlig fokus, mens sang ikke skal ha særfordeler lenger.

Politikerne viser åpenbart en redsel for å særbehandle et spesifikt kulturelt uttrykk, selv om det er livsnerven vår. Er det frykt for at sang skal fortrenge andre fag i skolen? Eller er det en engstelse for at sangene skal virke splittende på elever og lærere? Må vi lage nye julesanger med et innhold som alle kan synge?

Norges nasjonalsang skrevet i Bergen i 1859 av Nobelprisvinner Bjørnstjerne Bjørnson - «Ja vi elsker dette landet» - kan snart ikke framføres lenger fordi folk har glemt teksten. Hvis ikke sangen i skole beholder sin naturlige og rettmessige posisjon, vil noe dypt i oss alle dø. Kravene fra kunnskapsministeren om samlet ressursbruk og valgfrihet for den enkelte bør ikke overprøve sangen som kulturelt ankerfeste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer