LEDER

Dagbladet mener:

Å følge Kina er underkastelse

Kina vil kneble all kritikk knyttet til menneskerettighetene. Ikke bare i sitt eget land, men også i andre stater. Dette er en utvikling som må stanses med klare markeringer fra politikere og myndigheter.

FARLIG STREK: Denne tegningen av Niels Bo Bojesen i Jyllandsposten har fått Kina til å reagere kraftig.
FARLIG STREK: Denne tegningen av Niels Bo Bojesen i Jyllandsposten har fått Kina til å reagere kraftig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Kinas økonomiske framgang brukes aktivt for å dekke over regimets undertrykkende karakter. Selvsagt soler de kinesiske makthaverne seg i resultatene, men de får godt følge av vestlige næringsinteresser og politikere både til høyre og venstre. I vesten vet man godt at kineserne hater enhver kritikk av brudd på menneskerettighetene, herunder forfølgelsen av minoriteter og en voksende elektronisk overvåking og kontroll. Derfor er næringsinteressene aktivt lydige, mens mange regjeringer nøyer seg med et stille diplomati når det gjelder menneskerettighetene. Norge tilhører siste kategori.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Det skjer stadig hyppigere at Kina reagerer på kritikk i utenlandske medier, universiteter og internasjonale organisasjoner. Siste eksempel kommer fra Danmark. For få dager siden trykket Jyllands-Posten en tegning der de fem stjernene i det kinesiske flagget var byttet ut med tegninger av coronaviruset. Det fikk den kinesiske ambassaden i København til å rykke ut og forlange selvkritikk og unnskyldning fra avisa og tegneren. Ifølge ambassaden har Jyllands-Posten krysset den nedre grense for et sivilisert samfunn, ytringsfrihetens etiske grenser og fornærmet menneskelig samvittighet.

Jyllands-Posten sjefredaktør Jacob Nybroe sier i et svar at det ikke var hensikten å fornærme det kinesiske folk eller begå satire over en alvorlig situasjon som koster menneskeliv. Det var aldri meningen at tegningen skulle være støtende, men det kommer ingen beklagelse, ifølge redaktøren. Saken har tydelige paralleller til karikaturstriden som startet i nettopp Jyllands-Posten i 2005. Den gang var det muslimske grupper og forsamlinger som var mest aktive, nå er det en stormakt.

Som alle andre ytringer kan den aktuelle tegningen selvsagt kritiseres og diskuteres. Det er fullt mulig – og for mange forståelig – at den er usmakelig i en situasjon der tusener er smittet av en sykdom som kan være dødelig. Selv om den politiske satiren har et sterkt ytringsfrihetsvern, er den ikke hevet over kritikk.

Reaksjonen fra Kina bryter likevel denne forståelsen av ytringsfriheten. Den føyer seg inn i en økende tendens der Kina vil kneble kritikk knyttet til menneskerettighetene. Ikke bare i sitt eget land, men også i andre stater. Som regel følger det med trusler om økonomiske og kulturelle sanksjoner. Dette er en utvikling som må stanses med klare markeringer fra politikere og myndigheter. Alt annet er underkastelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer