DEBATT

Debatt: Forbud mot niqab og burka

Å forby niqab og burka vil være grunnlovsstridig

Slikt formynderi er uakseptabelt og udemokratisk, og vi bør slå hardt ned på slike holdninger.

GRUNNLOVSSTRIDIG:  Forbudsforkjemperne innbiller seg at de er frihetsforkjempere i denne saken. Det er de ikke, skriver artikkelforfatteren.  / AFP PHOTO / STF
GRUNNLOVSSTRIDIG:  Forbudsforkjemperne innbiller seg at de er frihetsforkjempere i denne saken. Det er de ikke, skriver artikkelforfatteren. / AFP PHOTO / STF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Du kan finne representanter fra SV til FRP som støtter alt fra et totalforbud til kun forbud i den videregående skolen. Et generelt forbud mot niqab og burka i det offentlige rom vil være i strid med Grunnlovens §16 som sier at «alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse».

Vi beveger oss heldigvis mer og mer i en retning av en sekulær stat, hvor staten står nøytral overfor religioner. En sekulær stat er den beste garantisten for å sørge for full at så mange som mulig får religionsfrihet.

Et forbud i det offentlige rom (inkludert VGS og høyere utdanning) mot heldekkende plagg for å sikre «åpenhet» og «kommunikasjon» kan høres veldig forlokkende ut, men er ikke et steg i retningen av en sekulær stat. Det er et steg i retning mot en stat som aktivt prøver å skape et sekulært samfunn. Det er ikke statens oppgave å skulle kontrollere folks trosretning. Slikt formynderi er uakseptabelt og udemokratisk, og vi bør slå hardt ned på slike holdninger.

I 2012 innførte Frankrike et forbud mot heldekkende plagg i det offentlige rom. Flere land har i etterkant gjort som Frankrike og forbydd niqab og burka i det offentlige rom. Erfaringene vi har i land som Frankrike må i en slik debatt vi har nå være tungtveiende for å kunne treffe den beste beslutningen i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer