DEBATT

Debatt: Legalisering

Å framstille legalisering som en suksesshistorie er uhyre tendensiøst

Selvsagt tilpasser narkotikaleverandørene seg. Jo mer utbredt rusbruk er, jo større vil deres marked være.

TREDOBLET: Bare fra 2013 til 2015 ble heroinproduksjonen nær tredoblet i Mexico. Her er en soldat i gang med å ødelegge opiumplanter brukt til å framstille heroin i Sinaola, Mexico, i mars. 
Foto: Jesus Bustamente / Reuters/ NTB Scanpix
TREDOBLET: Bare fra 2013 til 2015 ble heroinproduksjonen nær tredoblet i Mexico. Her er en soldat i gang med å ødelegge opiumplanter brukt til å framstille heroin i Sinaola, Mexico, i mars. Foto: Jesus Bustamente / Reuters/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ola Magnussen Rydjes kommentar om norsk narkotikapolitikk forrige uke er et godt eksempel på argumentasjonsteknikken gish gallop; man trekker opp så mange ulike, usammenhengende og feilaktige argumenter at det blir umulig å besvare i et ordinært debattinnlegg.

Men jeg skal gjøre et forsøk:

For det første er det ikke sikkert at legaliseringen av cannabis i USA forverrer narkotikaproblemet i landet, men svært mye statistikk tyder så langt på det. Å framstille det som en suksesshistorie er uansett uhyre tendensiøst.

Rydje skriver videre at den viktigste grunnen til å legalisere hasj i Norge er vold og korrupsjon og morderiske narkokarteller i Sør- og Mellom-Amerika.

Vel, det eksporteres ikke et eneste gram hasj fra Sør- og Mellom-Amerika til Norge. Ikke marihuana heller. Det eksporteres ikke engang til USA.

En viss produksjon forlater riktignok Mexico (i Nord-Amerika) for å forsyne de sørvestlige statene i USA, selv om langt den største delen av cannabismarkedet i USA forsynes av innenlandsk og kanadisk produksjon.

Denne meksikanske eksporten er imidlertid synkende nå med ulike former for cannabislegalisering i USA. Så kartellene er i full gang med å erstatte den med langt farligere substanser. Bare fra 2013 til 2015 ble heroinproduksjonen nær tredoblet i Mexico.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer