VARM APPLAUS: Den store dirigenten i samtida var Wilhelm Furtwängler, direktør for Berliner Staatsoper og dirigent for Berliner Philharmoniker. I tillegg gjorde han seg gjeldande som dirigent for nazistiske festforestillingar, og underteikna støtteopprop til Hitler i 1934. Her ser vi den kjente dirigenten etter en konsert med Berlinerphilharmonien i 1936 der han mottar varm applaus fra  Adolf Hitler, Hermann Göring og Joseph Göbbels. Foto: The Print Collector/NTB Scanpix
VARM APPLAUS: Den store dirigenten i samtida var Wilhelm Furtwängler, direktør for Berliner Staatsoper og dirigent for Berliner Philharmoniker. I tillegg gjorde han seg gjeldande som dirigent for nazistiske festforestillingar, og underteikna støtteopprop til Hitler i 1934. Her ser vi den kjente dirigenten etter en konsert med Berlinerphilharmonien i 1936 der han mottar varm applaus fra Adolf Hitler, Hermann Göring og Joseph Göbbels. Foto: The Print Collector/NTB ScanpixVis mer

- Å gå i operaen ble en bekjennelse av tro på førerens evner

Kjartan Fløgstad om musikk og nazisme.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sto folkemusikken i ei særstilling i den nazistiske estetiseringa av politikken? Var det til folkemusikken nazistane vende seg for å få djupe og skjelsettande kunstnarlege opplevingar?

«Folkemusikk og nasjonalisme»

Utstillinga «Folkemusikk og nasjonalisme» opna dørene for publikum på Valdres Folkemuseum på Fagernes den 15. mars 2013. Under tittelen «Folkemusikk og nazisme» hadde prosjektet fått 300 000 kroner i støtte frå Fritt Ord og frå Kulturådet. Protestar frå folkemusikkmiljøet gjorde at utstillinga skifta namn, og vektlegginga av den 2. verdskrigen blei tona ned. (I)

Også nasjonalt var den reviderte utstillinga sett på som ei viktig hending. Den fekk brei medieomtale, blant anna i NRK radio, og er vist på ny på Ringve Museum i Trondheim i tida mellom den 5. oktober 2014 og 15. mars i år.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn