Debatt: «Åpne dører»

Å gi bort håpet til jul

Er en organisasjon som deler ut bibler den mest effektive måten å hjelpe forfulgte kristne, eller andre som lider? 

INNSAMLING: Fabian Stang (H) tiltrådte nylig som statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Nå har de startet egen juleinnsamling.
<span style="background-color: initial;">&nbsp;Foto: Terje Bendiksby / NTB Sanpix</span>
INNSAMLING: Fabian Stang (H) tiltrådte nylig som statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Nå har de startet egen juleinnsamling.  Foto: Terje Bendiksby / NTB SanpixVis mer
Meninger

Denne uka startet integreringsminister Sylvi Listhaug og hennes statssekretær Fabian Stang sin egen juleinnsamling. De klarte ikke å gjøre det uten å gi et stikk til innsamlingsaksjonen som for et par uker siden samlet inn penger i ministerens navn til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) – penger ministeren hevder «hovedsakelig går til byråkrater i Norge».

Det er oppsiktsvekkende at Listhaug ennå ikke har fått med seg at NOAS er en organisasjon som tilbyr rettshjelp til asylsøkere og flyktninger her i landet. Og kanskje like oppsiktsvekkende at hun fortsetter å angripe organisasjoner som jobber dels frivillig i den sektoren hun selv er satt til å lede. Det til side, for å virkelig understreke hvor lite imponert hun er over NOAS og andre, vil hun nå at vi skal gi penger til «Åpne dører», en organisasjon som, ifølge henne, hjelper dem som trenger det mest, kristne som blir forfulgt over hele verden.

Minoriteter er ekstra utsatt i konflikt, og det er det viktig å ha fokus på. Men hva er egentlig «Åpne dører», og hva slags humanitær hjelp driver de med? Tar man en titt på deres egne hjemmesider, og på sidene til deres internasjonale søsterorganisasjoner, ser man at mye av arbeidet består i å dele ut bibler. Av andre aktiviteter nevnes trosopplæring og bønn. «Åpne dører»s moderorganisasjon, «Open Doors», ble stiftet på 1950-tallet av Broder Andreas, en misjonær som så det som sin oppgave å bringe bibler til Øst-Europa. Siden den gang har verden forandret seg, og det er ikke lenger kommunismen, men islam som truer og forfølger kristne, ifølge organisasjonen. Dette søker altså «Åpne dører» å bøte på med flere bibler og bønn. Ifølge dem selv ser de det fortsatt som sin oppgave å bringe bibler til «lukkede land», altså land hvor misjon er forbudt, som Nord-Korea. Kort fortalt – de er en misjonsorganisasjon, og det er det de også står oppført som i foretaksregisteret. «Åpne dører» driver ikke primært med humanitær hjelp.

Det er helt i orden at en organisasjon vil dele ut bibler og gå i forbønn, men bibelutdeling og misjon kan også virke polariserende. Da er det viktig at man vet hva slags aktivitet som blir utført, uten kontroll kan man risikere å gjøre mer skade enn gagn. Det er for øyeblikket ingen tvil om behovet for humanitær hjelp, med 65 millioner mennesker på flukt der ute, de aller fleste i sitt eget land eller i det ministeren kaller «nærområder» knaker hjelpeapparatet i sammenføyningene. De som skal koordinere hjelpen, FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, er underfinansiert. Ikke bare i Syria og Midtøsten, men kanskje enda mer i Afrika, hvor de blant annet må ta seg av flyktninger i og utenfor Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo.

Den norske regjeringen har økt støtten til UNHCR i Midtøsten de siste åra, blant annet ved å kutte støtte til UNHCR og nødhjelp i Afrika. Denne underfinansieringen av UNHCR bøtes blant annet på av norske humanitære organisasjoner, som også får offentlig støtte. Alle humanitære organisasjoner som får midler gjennom det offentlige, som for eksempel Røde Kors eller Kirkens Nødhjelp, rapporterer til Utenriksdepartementet og fagetaten Norad. Dette er viktig for at man skal unngå at midler blir misbrukt eller at man faktisk gjør noe som kan forsterke lidelser snarere enn bøte på dem. Organisasjonenes rapporter er tilgjengelig for dem som vil se, vi vet altså hva de driver med, og hvor mye av pengene som går til forskjellige formål. Blant annet må organisasjonene melde ifra hvor mye de bruker på administrasjon, de må og legge ved budsjetter og regnskap. I tilfellet misjonsorganisasjonen «Åpne dører», som ikke mottar støtte, har vi bare deres eget ord på at de gjør det de sier. Og at det ikke gjør skade.

Organisasjonen er nemlig heller ikke registrert i Innsamlingskontrollen. Alle organisasjoner som samler inn midler kan søke godkjenning hos Innsamlingskontrollen, som publiserer en liste du som giver har som en slags trygghet for at det du har gitt, går til det som er oppgitt. Men «Åpne dører» synes dette blir for dyrt. Ifølge Listhaug er ikke dette noe problem. Hun har fått forsikring fra «Åpne dører» om at «pengene skal gå til humanitært arbeid».

Humanitære organisasjoner, store og små, gjør det de kan i mange områder nå. Altså de som har dette som hovedgeskjeft, og som rapporterer om det til norske myndigheter. Å tro at en organisasjon som hovedsakelig driver med bibelutdeling skal kunne gjøre dette bedre enn noen av de mange humanitære organisasjonene som faktisk gjør dette til vanlig, er et spørsmål om tro, snarere enn viten. Vi vet at hjelp kommer fram mest effektivt når det håndteres av dem som kan det.

Sylvi Listhaug må som privatperson oppfordre til hva hun vil, men som minister er det rart å se at hun i tillegg til å gå ut mot organisasjoner som gjør en viktig jobb på hennes eget felt, støtter en misjonsorganisasjon som ikke tar seg bryet med å rapportere om virksomheten sin slik at norske myndigheter, givere og den bredere offentligheten kan se hva de driver med.

Til slutt: Om du ønsker å donere for å avhjelpe den håpløse situasjonen for mange i nærområder, så doner til en humanitær organisasjon underlagt Innsamlingskontrollen.

En liste over disse finnes på Innsamlingskontrollens sider. For å se hvem som har aktiviteter i Syria, Irak, Sør-Sudan eller deres nærområder, se Norad sine hjemmesider. Nestekjærlighet er man i stand til å vise, håp er man i stand til å gi, uavhengig av tro.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.