DEBATT

Å gjøre kriminelle ut av folk som ikke gjør noe galt

Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter?

ET STRAFFBART VALG: «Hva er det med cannabis som gir andre retten til å bestemme over meg, min kropp og min bevissthet? Hvordan kan man straffe meg for et valg som bare angår meg selv?» spør kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB-Scanpix
ET STRAFFBART VALG: «Hva er det med cannabis som gir andre retten til å bestemme over meg, min kropp og min bevissthet? Hvordan kan man straffe meg for et valg som bare angår meg selv?» spør kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er et voksent menneske, som likevel blir passet på. Jeg er voksen, regnet for å være i stand til å ta vare på meg selv, og å ta mine egne valg. Det er i hvert fall det de sier. Men hvis jeg ruller meg en joint og fyrer på den, da gjelder plutselig ikke denne regelen. Da er jeg kriminell. Da gjør jeg noe fryktelig galt. Eller? For jeg har aldri slått ned et menneske. Jeg raner ikke. Jeg dreper ikke. Jeg eier ikke skytevåpen eller intensjoner om å volde andre skade. Jeg ønsker bare å leve livet mitt i fred og ro. Hva gjør det om jeg røyker et tørket naturprodukt? Det går inn i min kropp, mine lunger, mitt blod og min hjerne. Meg. Mitt. Kroppen min som jeg eier selv. Eller skal eie selv, men ikke egentlig gjør.

Å eie sin egen kropp og ha råderett over sin egen bevissthet, det er den mest grunnleggende rettigheten man kan ha, og jeg kan ikke forstå det hvis noen er uenig. Hvordan kan man være uenig i at noen andre skal eie det eneste man til sjuende og sist har i dette livet? Hvordan kan noen mene at staten skal eie meg? For det er jo det de mener, når de sier at jeg ikke kan sette meg ned med en joint eller en pipe som inneholder marihuana. De sier «det der har du ikke lov til! Fy og fy!» Men hvorfor? Hvem behøver å bry seg om mine ruspreferanser og rusvaner? Det er jo ikke sånn at jeg går rundt og deler ut rus til mindreårige, eller oppfordrer dem til å bruke rus. Faktisk er jeg svært opptatt av å holde rusmidler unna barn og unge, da de største problemene rundt cannabis forekommer hos dem som begynte å røyke i tidlig alder, før hjernen og kroppen er ferdig utviklet. Så hva er det jeg gjør galt? Hvorfor fortjener jeg å bli straffet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.