a-ha- Vi måtte få ut dritten

PARIS (Dagbladet):- Jeg og Morten måtte få ut dritten før vi kunne jobbe sammen igjen, forteller Paal Waaktaar-Savoy. Løsningen på den åpne konflikten mellom de to ble nøkkelen til a-has comeback. I natt feiret den norske supergruppen sin tilbakekomst i Paris.

Seks år tok det for a-ha å komme tilbake. Men da bandets nye album «Minor Earth, Major Sky» hadde verdenspremiere i Paris i går skjedde det med stor bravur, gjester fra 16 land og med målsetning om å gjenerobre popverdnen. - Det er morsomt å være tilbake. Hadde vi laget et pinlig album hadde jeg ikke stått her i dag, sier Magne Furuholmen.

Alltid berømt

Mange trodde a-ha aldri ville komme sammen igjen da Harket fikk sitt pass påskrevet av Paul på Savoys debutalbum «Mary Is Coming» (1996). - Vi hadde våre konflikter tidligere. Derfor måtte vi få ut dritten før vi kunne jobbe sammen igjen. Nå er vi vel forlikte, understreker Paul Waaktaar-Savoy. Men selv om de poserte kameratslig og snakket pent om hverandre i forbindelse med lanseringen i går, er ikke a-ha som andre grupper. De jobber mye hver for seg i egne separate studioer, de gjør mye om igjen og de krangler endel. - Vi har gjort alt fire ganger, det var en prosess vi måte gjennom, sier Paul. - Alle tre har jobbet på hver sin kant og skrevet sine egne låter til plata, forteller Morten. - Først spilte vi inn tre album hver for oss. Så møttes vi og sydde det sammen, sier Paul - Vi har våre kreative gnisninger - og løsninger, forklarer Magne.

Slet hverandre ut

Da a-ha trakk inn årene i 1994 satt de til knes i problemer: platene solgte dårligere og dårligere, den interne kjemien var dårlig, Magne Furuholmen ville heller jobbe med kunsten sin og Morten Harket tenkte på solokarrieren. Nå ser de langt lysere på situasjonen. Tobarnsfaren Furuholmen sier det slik: - Nå føles alt kult. Vi bala og slåss med så mye rart forrige gang vi holdt på. Nå har vi klart å skifte fokus. Det er en goodwill rundt oss som jeg ikke kan huske at vi har hatt før. Vi har fått tilbake troen og plateselskapet prioriterer oss. Det føles som en drøm, sier han. Furuholmen har ikke spesielt gode minner fra de siste årene av a-has forrige periode sammen. - Vi hadde holdt på i 15 år sammen. Vi hadde slitt hverandre ut. Jeg var mye mer opptatt av å male bilder de siste fem åra vi holdt på. Det føltes så mye friere enn å være endel av det maskineriet a-ha var blitt til. Og både Paul og jeg følte «Wild Seed» (Morten Harkets første soloalbum, red. anm.) som en trussell. Han holdt alt så hemmelig for oss. Etter seks år på hver sin kant føler Furuholmen at det bare er en fordel at de tre har prosjekter på hver sin kant. - Definitivt. Alle tre har mer å gi. Og jeg vet at vi har en enda bedre plate inne enn «Minor Earth, Major Sky». Vi har slåss mot deadline og det ene med det andre. Vi har mer under vesten, sier Magne som har med seg både kona Heidi Rydjord og sønnene Thomas og Filip på Paris-lanseringen.


Elsk/hat-forhold

Morten Harket tok med seg kjæresten Anne Mette Undlien til Paris. Som 41-åring er han ikke skeptisk til å kaste seg ut i a-ha sirkuset en gang til. - Jeg har et elsk/hat-forhold til det å være berømt. Men berømmelsen har ikke forsvunnet selv om vi har vært borte noen år. Den har aldri gått vekk. Musikken vår er seigliva, «Take On Me» blir fortsatt spilt på MTV og jeg blir kjent igjen over hele verden. Selv i USA, der vi ikke har vært aktive på 15 år, blir jeg kjent igjen når jeg er på ferie. Paul hadde også med seg sønnen på True August (7 mnd.) og kona Lauren. Hun bidrar på to av låtene på den nye a-ha-skiva.

SAMMEN FOR SUKSESS: - Vi hadde slitt hverandre ut, sier a-ha som ble nylansert for verdenspressen i Paris i går.