NY START: Her spiller A-ha sin avskjedskonsert i desember 2010 i Oslo Spektrum. Nå gjør de comeback med ny musikk. (f.v. Magne Furuholmen, Morten Harket, Paul Waaktar-Savoy) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY START: Her spiller A-ha sin avskjedskonsert i desember 2010 i Oslo Spektrum. Nå gjør de comeback med ny musikk. (f.v. Magne Furuholmen, Morten Harket, Paul Waaktar-Savoy) Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

A-ha gjenforenes og lager nye låter

Nøyer seg ikke med Rio-konsert, og har forpliktet seg til minst to år sammen.

(Dagbladet): I desember 2010 sluttet A-ha å eksistere som band.

De ga seg på topp. Vant hedersprisen under Spellemannutdelingen i 2011. Det var ikke meningen at de skulle gjenforenes, men nå skjer det likevel.

Mangeårig Dagbladet-journalist og forfatter av A-ha-biografien «The Swing of Things», Jan Omdahl, spådde allerede året etter oppløsningen at vi kunne forberede oss på et comeback - trolig innen fem år.

Nå har han møtt dem, og Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktar-Savoy har gitt sitt første intervju som band siden de la opp for snart fem år siden. Intervjuet kan du lese i Dagbladet Magasinet.

A-ha gjør comeback.

Idébank - Vi har ikke «ligget i dvale». Vi har faktisk vært oppløst. Det var psykologisk veldig viktig, i hvert fall for min del, sier Morten Harket til Dagbladet Magasinet.

Den nye starten begynte med noen låter Paul Waaktar-Savoy ville teste ut på Harket. Tanken var at de skulle bygge opp en idébank, og se hva som eventuelt kunne brukes i ulike sammenhenger. Men det ble noe mer.

- Da Morten og Paul begynte å snakke om at de ville gjøre ting igjen, hadde jeg tre muligheter: Å nekte helt, å la dem gjøre det uten meg, eller å bli med. Å nekte føltes ikke riktig, sier Magne Furuholmen til Dagbladet Magasinet.

Han både trodde og ønsket at A-ha var et tilbakelagt kapittel. For drøye fire år siden sa Furuholmen at han ikke kunne være i et kreativt fellesskap der han ikke følte seg ønsket. Tilbudet om å spille på «Rock in Rio» fikk ham imidlertid på glid.

Ikke bare 30-årsjubileet for festivalen i Brasil, den sammenfaller også med 30-års jubileet for A-has førsteplass på Billboard-lista i oktober 1985 med «Take On Me».

Fjernet vetorett Mens Morten Harket har gitt ut to soloalbum siden A-has avskjed for fire og et halvt år siden, har Furuholmen gått over til kunsten i tillegg til at han har vært en av fire mentorer i sangkonkurransen «The Voice».

Paul Waaktar-Savoy har i likhet med Harket fortsatt med musikken. Han var den som ikke ville slutte den gang bandets slutt var et faktum.

- Jeg føler jeg har et par killerlåter liggende nå, som kunne blitt et potensielt veldig bra album, sier Waaktar-Savoy til Dagbladet Magasinet.

Magasinet skriver lørdag at de tre medlemmene har skrevet under en samarbeidsavtale som forplikter dem til nye A-ha-engasjementer for en periode på to år.

Ifølge bandets manager Harald Wiik er vetoretten fjerna, for å unngå stridigheter om kreative valg, økonomisk fordeling og mer trivielle spørsmål, noe som har vært en utfordring tildigere.

- I A-ha er det nå fire stemmer, de tre og meg, sier Wiik. 

Les hele saken i den ferske utgaven av Dagbladet Magasinet