Artist-Norge med dugnad

A-ha-hyllest til gitardoktor: - Til ære for Øivin

En alvorlig nakkeskade har fått Artist-Norge til å hjelpe sin «gitarguru».

GITAROPPFINNELSE: Øivin Fjeld er musiker, gitarmaker og tekniker som har jobbbet med musikere i 50 år. En nakkeskade har satt ham ut, og nå slår Musikk-Norge ring om ham. Her er han med gissgitaren, som har tatt verden med storm. Foto: Anders Grønneberg
GITAROPPFINNELSE: Øivin Fjeld er musiker, gitarmaker og tekniker som har jobbbet med musikere i 50 år. En nakkeskade har satt ham ut, og nå slår Musikk-Norge ring om ham. Her er han med gissgitaren, som har tatt verden med storm. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han blir kalt «Hele Norges gitardoktor», Øivin Fjeld. En gammel nakkeskade er i ferd med å gjøre ham sterkt funksjonsredusert, og det nekter Musikk-Norge å sitte og se på.

Fredag 21. mai spiller en rekke av landets fremste artister på Blå Grotte i Fredrikstad med en corona-konsert for å hylle og hjelpe ham. Målet er å samle inn penger slik at han kan bli hasteoperert - før det er for seint.

Her er lenka du kan se og høre gratiskonserten, fra kl 20-23 fredag 21. mai.

- Lever sitt liv på nettet

Øivin Fjeld er også mannen som utviklet og konstruerte G#-Sharp, gissgitaren, som er blitt en suksess. Det er en liten elgitar som musikere verden rundt har omfavnet. Det har gitt Fjeld berømmelse, men ikke rikdom.

A-ha-gutta er blant dem som omfavnet gissgitaren. På «Butterfly, Butterfly» er alle gitarsporene innspilt med gissgitaren.

STRENGELEK: A-ha på scenen med gitarer: Paul Waaktaar med en tradisjonell seksstrenger, mens Magne Furuholmen og Morten Harket spiller på hver sin gissgitar. Foto: NTB
STRENGELEK: A-ha på scenen med gitarer: Paul Waaktaar med en tradisjonell seksstrenger, mens Magne Furuholmen og Morten Harket spiller på hver sin gissgitar. Foto: NTB Vis mer

- Den første og eneste gangen a-ha har spilt sammen på samme instrument fra en scene, var med disse små giss-gitarene. Og bildene av det lever sitt liv på nettet - til ære for Øivin, skriver Magne Furuholmen i en e-post til Dagbladet.

Et gammelt nakkebrudd

- Jeg er målløs. Musikere og folk jeg kjenner har bak min rygg jobbet med dette. Jeg fikk greie på det for få dager siden, sier en rørt Øivin Fjeld til Dagbladet.

Hyllesten er en dugnads og et spleiselag - og en kombinasjon for også å markere at «Dr. Gitar» fyller 70 år 25. mai.

- Det er en gammelt nakkebrudd som har våknet til live. Det blir verre for hver dag. Nå kan jeg verken jobbe eller spille gitar. Balansen er også blitt dårlig. Halve kroppen er nummen, armen sover - jeg har ingen følelse i fingrene lenger, sier Fjeld.

- Har hjerte for artister

Øivin Fjeld er et kjent navn i norsk og internasjonalt gitarmiljø. Han er på fornavn med størrelser som Mark Knopfler, Alvin Lee, James Burton og Eric Clapton - og for ikke å nevne et stort knippe norske gitarister.

- BETYDD MYE: Amund Maarud er med på hyllestkonserten for Øivin Fjeld. - Øivin har betydd mye for oss gitarister, dette er mitt bidrag tilbake, sier han. Foto: Gitte Johannessen / NTB
- BETYDD MYE: Amund Maarud er med på hyllestkonserten for Øivin Fjeld. - Øivin har betydd mye for oss gitarister, dette er mitt bidrag tilbake, sier han. Foto: Gitte Johannessen / NTB Vis mer

En av mange som stiller opp for Øivin Fjeld er Amund Maarud.

- Øivin har en kompetanse som er i ferd å bli borte. Han har hele livet brukt tid på sånne som meg. Ingen har hjerte for artister og instrumenter som ham, sier Maarud.

I over 50 år har Øivin Fjeld jobbet med gitarer og forsterkere.

FJELDSTØTT: Vidar Busk har fått mye hjelp til sine gitarere av Øivin Fjeld. Magasinet Foto: Agnete Brun
FJELDSTØTT: Vidar Busk har fått mye hjelp til sine gitarere av Øivin Fjeld. Magasinet Foto: Agnete Brun Vis mer

- Jeg sier som Vidar Busk, som også er med på støttekonserten: «Ingen i verden setter opp min Fender som Øivin Fjeld», legger Maarud til.

- Jeg svinger øksa

Gitarist Hedvig Mollestad er glad for å kunne betale litt tilbake til en hedersmann i norsk rock, og tar med seg trioen sin og spiller et par låter til ære for Fjeld.

SPILLER: Hedvig Mollestad Trio spiller på konserten fredag. Foto: Steinar Buholm
SPILLER: Hedvig Mollestad Trio spiller på konserten fredag. Foto: Steinar Buholm Vis mer

- Jeg gleder meg til å svinge øksa for en som har viet livet til gitarens tjeneste på en enestående måte, og utrettet så mye. Det er en ære. Vi håper at han kan fortsette å bidra i framtida også, sier hun til Dagbladet.

Henning Kvitnes har kjent Fjeld i en mannsalder. De er samme generasjon: Henning fra Halden, Øivin fra Fredrikstad.

GITARGURU: Henning Kvitnes her kjent Øivin Fjeld hele sitt lange musikerliv, og omtaler han som en guru og en nær musikervenn. Foto: Anders Grønneberg
GITARGURU: Henning Kvitnes her kjent Øivin Fjeld hele sitt lange musikerliv, og omtaler han som en guru og en nær musikervenn. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Øivin har vært min gitardoktor, teknisk guru. Et sjeldent positiv og støttende musikkfamiliemedlem fra dag én og i alle mine 43 år i norsk musikkliv. Selvsagt stiller jeg opp for ham, sier Kvitnes.

Vil hindre å bli lam

På grunn av coronaen og at nakkeskaden ikke blir ansett som livstruende, må Fjeld vente på at norsk helsevesen har ledig kapasitet. Den tida er han redd han ikke har. Fjeld frykter for at han ikke mer skal kunne spille eller jobbe.

GITARHELT: Mark Knopfler, Dire Straits-helten, med en av sine G-sharp-gitarer. Foto: G-sharpguitars
GITARHELT: Mark Knopfler, Dire Straits-helten, med en av sine G-sharp-gitarer. Foto: G-sharpguitars Vis mer

- Jeg har solgt to gitarer for å legge meg opp penger til en operasjon, sier han.

- Så viser det seg at jeg får drahjelp av venner og musikere, som allerede har samlet inn vel 40 000 kroner på nettstedet Spleis. Det er så rørende at jeg har felt flere tårer. Tenk at så mange artister byr seg om meg, sier Fjeld.

Han forteller at så snart han har penger til operasjon og rehabilitering, drar han til en klinikk i inn- eller utland som kan hindre ham å bli lam.

Artister står i kø

Blant artistene som stiller på konserten som blir strømmet - uten publikum i salen - er Henning Kvitnes, Amund Maarud, Vidar Busk, Terje Kinn, Knut Hem, Hedvig Mollestad Trio, Real Thing, Puls of Floyd, Dream Police, Beatniks, Åge Sten Nilsen og Odd Rene Andersen.

Åge Sten Nilsen, kjent fra Wig Wam, er blant dem som opptrer fredag.

- REDDET: - Jeg vet ikke hvor mange gitarer jeg har tatt med til Øivin Fjeld. Han har reddet meg og mange musikere, sier Åge Sten Nilsen. Foto: Geir Dokken
- REDDET: - Jeg vet ikke hvor mange gitarer jeg har tatt med til Øivin Fjeld. Han har reddet meg og mange musikere, sier Åge Sten Nilsen. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Øivin har alltid stilt opp. Han har reddet oss flere ganger med sin kunnskap. Han har også vært psykolog for artister som har slitt, hjulpet oss når det har buttet, sier Nilsen.

En rekke artister sender gratulasjonshilsener og lykkønskninger:

HILSER: Unni Wilhelmsen er blant dem som sender hilser til Øivin Fjeld. Foto: Espen Solli
HILSER: Unni Wilhelmsen er blant dem som sender hilser til Øivin Fjeld. Foto: Espen Solli Vis mer

Unni Wilhelmsen, Jarle Bernhoft, a-ha, Ingrid Bjørnov, Øystein Sunde, Knut Reiersrud, Albert Lee er blant mange som sender hilsener, som vil bli lest opp eller videovist under den tre timer lange konserten.

En vellykket oppfinnelse

I tillegg til å være en habil gitarist, og en av de mest foretrukne gitarteknikerne i landet, er Fjeld kjent for i utvikle gissgitaren, G-Sharp (G#-Guitar). Det er en liten elgitar stemt i giss som har vakt oppsikt i musikkretser over hele verden. Det har ført til at Museum of Making Music i USA har innlemmet den i sin samling.

- Hyggelig at så mange artister liker den, sier Fjeld:

GITARMEKKA: - Unni Wilhemsen har besøkt meg i gitarverkstedet, og hun tok dette bildet, sier Øivin Fjeld. Foto: Unni Wilhelmsen
GITARMEKKA: - Unni Wilhemsen har besøkt meg i gitarverkstedet, og hun tok dette bildet, sier Øivin Fjeld. Foto: Unni Wilhelmsen Vis mer

- Jeg ble oppringt av Mark Knopfler, som ville ha sin egen signaturmodell.

- Davey Johnstone, gitaristen til Elton John har flere. Han bestilte én med pianomotiv, som Elton fikk i 70-års gave. Richard Fortus i Guns N' Roses har I hvert fall én. Og Paul Waaktaar i a-ha bruker den mye, sier Fjeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer