A-ha legger opp

Vil gi seg mens de er «på topp».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Hva er ditt beste a-ha-minne? Skriv i kondolanseprotokollen

(Dagbladet.no): Norges mest suksessrike band gjennom tidene - a-ha - gir seg. Etter ni studio album med over 35 millioner solgte album er det slutt.

A-ha skal etter det Dagbladet erfarer holde en pressekonferanse i forbindelse med oppløsningen i Köln 26. oktober, dagen før de starter sin turné i byens Lanxess Arena.

- Gir seg på topp
- Det er slik at a-ha har skrevet pophistorie i de 25 årene de har holdt på, i norsk sammenheng er det ingen over og ingen ved siden av. Bandet er veldig gladet for denne suksessen, og ønsker nå å gi seg mens de er på topp, sier bandets manager Harald Wiik til Dagbladet.no.

I en pressemelding takker bandet for all støtten de har fått.

- a-ha retter herved en stor takk til alle som har vært med på å bidra til deres suksess, heter det.

Videre sier bandet at de ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunktet. 

Ifølge Wiik ønsker ikke noen av bandmedlemmene å uttale seg om avgjørelsen i dag.

- De har valgt å ikke gi kommentarer om detaljene i dag, de regner vel med at det blir mye pågang i tiden som kommer. Men det er ikke slutt i dag, vi har 15 måneder med planlegging, turnering og konserter verden rundt foran oss, så det blir helt sikkert anledning til å snakke om dette framover.

Mange planer
- Men nå er det altså helt over for gruppa?

- Nå er det over, ja. Mest av alt handler dette om å feire 25-årsjubileet for gruppa, og samtidig gi publikum en sjanse til å se dem en siste gang og ta farvel på en ordenlig måte, sier Wiik.

- Vil konserten i Oslo Spektrum den 4. desember 2010 være den eneste konserten her i landet?

- Det er den siste konserten, men hvor mange konserter det blir totalt er opp til publikum. Det er utrolig mange trofaste fans over hele verden, og det betyr mye for dem at de får være med på denne begivenheten. Det foreligger mange planer, sier Wiik.

Gruppen begynner verdensturneen i Sør-Amerika over tre uker, før de reiser gjennom USA i to uker. Deretter vil de delta på festivaler og ha andre opptredener i Europa over sommeren, for så å turnere gjennom Storbritannia, Tyskland og andre store europeiske land.

- Det er litt vanskelig å anslå størrelsen på det, men dette er løpet som legges. Vi synes uansett det er riktig å gi fansen beskjed om hva som blir den siste konserten først, så de kan få muligheten til å delta på den anledningen, sier Wiik.

Siste konsert til neste år
Bandet ga tidligere i år ut plata «Foot Of The Mountain», som var en høyprofilert retur til 80-tallssoundet.

- Det er unektelig en viss logikk i at de legger inn årene nå. Popband skal ikke vare evig, og a-ha er ikke Rolling Stones. Den siste plata var bra nok at de kan trekke seg tilbake med en viss verdighet. Men samtidig er det vel bare å begynne å vente på comebacket. Det er et seigt klister av tiltrekning og mostand mellom disse tre gutta, sier DB.nos kommentator og a-ha-biograf Jan Omdahl.

I  GLANSDAGENE: Her signerer gutta plater på Oxford Street i 1986. FOTO: KEITH HAMMETT
I GLANSDAGENE: Her signerer gutta plater på Oxford Street i 1986. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer