Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

A-ha legger opp

Vil gi seg mens de er «på topp».

|||• Hva er ditt beste a-ha-minne? Skriv i kondolanseprotokollen

(Dagbladet.no): Norges mest suksessrike band gjennom tidene - a-ha - gir seg. Etter ni studio album med over 35 millioner solgte album er det slutt.

A-ha skal etter det Dagbladet erfarer holde en pressekonferanse i forbindelse med oppløsningen i Köln 26. oktober, dagen før de starter sin turné i byens Lanxess Arena.

- Gir seg på topp
- Det er slik at a-ha har skrevet pophistorie i de 25 årene de har holdt på, i norsk sammenheng er det ingen over og ingen ved siden av. Bandet er veldig gladet for denne suksessen, og ønsker nå å gi seg mens de er på topp, sier bandets manager Harald Wiik til Dagbladet.no.

I en pressemelding takker bandet for all støtten de har fått.

- a-ha retter herved en stor takk til alle som har vært med på å bidra til deres suksess, heter det.

Videre sier bandet at de ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunktet. 

Ifølge Wiik ønsker ikke noen av bandmedlemmene å uttale seg om avgjørelsen i dag.

- De har valgt å ikke gi kommentarer om detaljene i dag, de regner vel med at det blir mye pågang i tiden som kommer. Men det er ikke slutt i dag, vi har 15 måneder med planlegging, turnering og konserter verden rundt foran oss, så det blir helt sikkert anledning til å snakke om dette framover.

Mange planer
- Men nå er det altså helt over for gruppa?

- Nå er det over, ja. Mest av alt handler dette om å feire 25-årsjubileet for gruppa, og samtidig gi publikum en sjanse til å se dem en siste gang og ta farvel på en ordenlig måte, sier Wiik.

- Vil konserten i Oslo Spektrum den 4. desember 2010 være den eneste konserten her i landet?

- Det er den siste konserten, men hvor mange konserter det blir totalt er opp til publikum. Det er utrolig mange trofaste fans over hele verden, og det betyr mye for dem at de får være med på denne begivenheten. Det foreligger mange planer, sier Wiik.

Gruppen begynner verdensturneen i Sør-Amerika over tre uker, før de reiser gjennom USA i to uker. Deretter vil de delta på festivaler og ha andre opptredener i Europa over sommeren, for så å turnere gjennom Storbritannia, Tyskland og andre store europeiske land.

- Det er litt vanskelig å anslå størrelsen på det, men dette er løpet som legges. Vi synes uansett det er riktig å gi fansen beskjed om hva som blir den siste konserten først, så de kan få muligheten til å delta på den anledningen, sier Wiik.

Siste konsert til neste år
Bandet ga tidligere i år ut plata «Foot Of The Mountain», som var en høyprofilert retur til 80-tallssoundet.

- Det er unektelig en viss logikk i at de legger inn årene nå. Popband skal ikke vare evig, og a-ha er ikke Rolling Stones. Den siste plata var bra nok at de kan trekke seg tilbake med en viss verdighet. Men samtidig er det vel bare å begynne å vente på comebacket. Det er et seigt klister av tiltrekning og mostand mellom disse tre gutta, sier DB.nos kommentator og a-ha-biograf Jan Omdahl.

A-ha opptrer under Live 8. Foto: Gorm K. Gaare
Morten Harket, Norges største popstjerne gjennom tidene. Her fotografert i 1986.
-ha signerer plater på Oxford Street i 1986. Publikum, fans. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
A-ha signerer plater på Oxford Street. F.v. Pål Waaktaar, Magne Furuholmen, Morten Harket. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
Morten Harket og a-ha holdt sin eneste norgeskonsert før de legger ut på europaturné i Frognerparken i går kveld. Over 120 000 strømmet til parken. Publikum. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
Gruppa A-HA i London (1985) for å spille inn en video til låta "The sun always shines on TV". Her er de sammen med Steve Barron som både skrev og regisserte videoen. F.v. Morten Harket, Magne Furuholmen, Steve Barron and Paul Waaktaar. Foto: Hege Duckert/Dagbladet
A-HA i London for å spille inn en video til låta "The sun always shines on TV". Morten Harket t.h. og Magne Furuholmen med en opptaksklapper.. Foto: Hege Duckert/Dagbladet
Fra Spellamanns-prisutdelingen: f.v. Paul Waaktaar, Morten Harket, og Magne Furuholmen. Foto: Inge Ove Tysnes/Dagbladet
Konsert med A-HA i Trondheim, 1987. Pål Waaktaar, Morten Harket, Magne Furuholmen. Foto: Annelise Jackbo/Dagbladet
har pressekonferanse på Grand Hotell. F.v. Morten Harket, Magne Furuholmen, Pål Waaktaar.
Konsert med A-HA i Trondheim . Pål Waaktaar, Morten Harket, Magne Furuholmen. Foto: Annelise Jackbo/Dagbladet
A-HA har konsert på Kalvøya. Morten Harket, Magne Furuholmen, Pål Waaktaar. Foto: Odd R. Andersen/Dagbladet
Spellemann i 1986: Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar. Foto: Inge Ove Tysnes/Dagbladet
Fra prisutdelingen i 1986: A-HA f.v. Morten Harket, Magne Furuholmen og Sissel Kyrkjebø. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet
A-ha opptrer i supermodell Heidi Klum's TV show Tyskland's Top-Model. Foto: Gorm K. Gaare
A-ha opptrer i supermodell Heidi Klum's TV show Tyskland's Top-Model. Foto: Gorm K. Gaare
I  GLANSDAGENE: Her signerer gutta plater på Oxford Street i 1986. FOTO: KEITH HAMMETT
I GLANSDAGENE: Her signerer gutta plater på Oxford Street i 1986. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling