COMEBACK: a-ha er tilbake med ny plate og stor turné. Foto: Erle Marie Sørheim.
COMEBACK: a-ha er tilbake med ny plate og stor turné. Foto: Erle Marie Sørheim. Vis mer

a-ha med nytt album og stor turné til høsten

Følg pressekonferansen fra Berlin direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN / OSLO (Dagbladet): a-ha annonserte sitt comeback i forrige uke med et stort intervju i Dagbladet Magasinet.

Tirsdag var gruppa i Berlin for å avholde pressekonferanse og avsløre planene for de neste to årene. 

Ny plate -Jeg har ikke tenkt på a-ha, jeg har jobbet med nye artister og likt den energien, sier Magne Furuholmen. Det har vært sunt for oss alle å jobbe med andre ting. Jeg hadde ikke forventet å sitte her i dag, sier Magne Furuholmen til den fremmøtte pressen. 

Tirsdag ble det klart at den norske supertrioen ikke bare gjør comeback, men også kommer med ny plate. 

-Vi gjør dette fortsatt fordi det finnes magi i musikken, hvis man ikke lar seg bli utslitt av bransjen. Vi tre er veldig sikre på hva vil, forklarer Morten Harket om comebacket.

Det nye albumet, som har fått tittelen «Cast In Steel», blir bandets tiende studioalbum og den første nyskrevne musikken a-ha gir ut siden salgssuksessen «Foot of the Mountain» fra 2009. 

«Cast In Steel» kommer ut 4. september 2015, tre uker før bandet spiller på Rock In Rio i Brasil og 30 år etter at deres første singel «Take on Me» ble nummer 1 på hitlister verden rundt.

Morten, Pål og Magne avslører tirsdag også konsertplanene for comebackhøsten 2015. Trioen skal gjøre 15 konserter, 13 av dem i Tyskland. 

Ingen Norgesturné Etter spørsmål fra salen om a-ha hadde noen uttalelse med tanke på flyulykken fikk Dagbladet på tampen av den korte pressekonferansen mulighet til å rope ut et spørsmål om a-ha nå vil turnere i Norge igjen.

- Vi har ingen klare planer om det nå, sier Magne Furuholmen.

Men gruppa vil ikke utelukke at comebacket også finner sin vei hjem til Norge.

- Vi har gjort så mye i Norge, fra helt små intimkonserter til den siste konserten på Ullevål, sier Paul Waaktaar.

- Vi får se det er ingen konkrete planer. Men Norge er jo hjemlandet vårt og vi vil svært gjerne spille der hvis vi kan, la han til.

- Tilfeldig comeback
At det ble comeback med a-ha skjedde helt tilfeldig, og ikke planlagt, ifølge gruppa selv. 

- Det begynte helt i det små med at Morten stakk innom studioet mitt av og til, og jeg spilte noen av de nye låtene mine for ham. Så la han på vokal på de låtene han likte, og de andre droppet vi. Sånn fortsatte det bare til vi hadde ti-tolv sanger, forklarte Paal Waaktaar.

Drøye fire år har gått siden a-ha spilte siste konsert sammen foran 27 000 på Ullevål Stadion. I september i år vil bandet igjen spille i Rio de Janeiro der de i 1991 kom i Guinness' rekordbok for å ha spilt foran flest betalende tilskuere, hele 195 000.

- Vi lever veldig forskjellige og separate liv, men a-ha er alltid der. Vi blir minnet på det hver dag. Å bryte opp bandet var en flertallsavgjørelse, avslutter Morten Harket.

a-ha kommer med sin tiende studioplate 4. september 2015. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer