humcrush sidsel
humcrush sidselVis mer

A «Ha!»-opplevelse!

Eminente abstraksjoner fra Thomas Strønen, Ståle Storløkken og Sidsel Endresen.

ALBUM: I går var Tom Harrell Quintet i aksjon under Oslo Jazzfestival, i morgen stiller Humcrush - Ståle Storløkken og Thomas Strønen - sammen med Sidsel Endresen på samme festival (Mono) og begge er plateaktuelle denne uka.

HUMCRUSH MED SIDSEL ENDRESEN: Impro-samarbeid i superklasse.
HUMCRUSH MED SIDSEL ENDRESEN: Impro-samarbeid i superklasse. Vis mer

«Ha!» er de soniske utforskerne/eventyrerne Humcrush' fjerde album og er et opptak av den Endresen-utvidede duoens konsert under Willisau Jazzfestival i fjor.

Storløkkens synther og Strønens trommer og maskiner jobber som en lydskulpturell perpetuum mobile under og rundt Endresens karakteristiske, ordliknende snakkesang.

TOM HARRELL: Nye kvintettgleder fra sterk trompeter.
TOM HARRELL: Nye kvintettgleder fra sterk trompeter. Vis mer

Lydkildene fusjonerer sømløst i et friimprovisert uttrykk der mer ortodokse parametere som tempo, dynamikk og rytmikk varieres gjennom en strøm av fascinerende forløp/klangbilder.

DEN amerikanske trompeteren Tom Harrell har ledet sin kvintett siden 2006, og på «The Time Of The Sun» - besetningens fjerde album - er det da også et solid sammensnekret band som puster mye og godt liv i kapellmesterens låter.

NILS LANDGREN: Stemningsmusikk for myke kvelder.
NILS LANDGREN: Stemningsmusikk for myke kvelder. Vis mer

Harrell (f. 1946) er stadig en av de fineste trompeterne på denne siden av Miles-generasjonen, en klassisk hardbopper som gradvis har modernisert musikken sin mot et mer moderne uttrykk uten å trekke tungt på rock, hiphop eller andre mer publikumsvennlige strømninger.

Tenoristen Wayne Escoffery er en verdig makker i frontlinja, mens Danny Grissett (piano), Ugonna Okegwo (bass) og Jonathan Blake (trommer) løser sine oppgaver med vital stilsikkerhet.

TINGVALL TRIO:  Publikumsvennlig fra trio på stigende kurs.
TINGVALL TRIO: Publikumsvennlig fra trio på stigende kurs. Vis mer

TO svenske navn som pryder festival- og klubbplakater rundt i verden er Nils Landgren og Tingvall Trio. Begge er albumaktuelle nå, trombonisten og vokalisten Landgren med 12 «månen-stjernene-og kjærligheten»-låter samlet under den smektende tittelen «The Moon, The Stars And You», Tingvall Trio med «Vägen», nok et knippe låter fra pianist Martin Tingvalls hånd og hode.

Landgren tar for seg bl a Mancinis «Moon River», Cat Stevens' gåtefulle «Moonshadow» og Kris Kristoffersens ultrasentimentale «Please Don't Tell Me How The Story Ends» med naivt sjarmerende sang og sikkert spill.

Rundt ham opptrer kanonmusikere som Richard Galliano (akkordeon), bassistene Dan Berglund (EST) eller Lars Danielsson, pianisten Michael Wollny og selveste trommeguru Steve Gadd (på tre låter), og resultatet er ei utpreget koseplate som trass i all sin markedstilpassede vellyd står støtt på et uangripelig musikerhåndverk.

ET par år etter gjennombruddsplata «Vattensaga», er Tingvall Trio stadig stramt forankret i pianist/komponist Martin Tingvalls pop-tilgjengelige melodilinjer. På «Vägen» leverer trioen publikumsvennlig, jazzavledet instrumentalmusikk i den sjangeren som EST og The Bad Plus i sin tid utviklet, av og til med en dæsj Tord Gustavsen Trio´sk stillfaren melankoli i uttrykket.

Det er en stil som krever sin pianist for ikke å stivne i stakkato akkordbanking, og Tingvall har teknikk til stort sett å holde formidlingen interessant, selv om musikken i perioder blir farlig «pen» og motstandsløs.

Medspillerne, kontrabassist Omar Rodriguez Calvo og trommeslager Jürgen Spiegel, er harmonisk og rytmisk fint på plass i det godt integrerte uttrykket, og lydproduksjonen fra Artesuono Studio i Udine slipper et lyttende øre tett innpå denne trioprosessen som er i ferd med å vekke solid gjenklang i Europa.