a-ha sammen igjen

Det er klart for tidenes comeback i norsk pop-historie; a-ha spiller igjen! Gruppa utgjør et av de store høydepunktene under Nobelkonserten i Oslo Spektrum 11. desember. Gutta har funnet kjemien igjen og lager ny låt til konserten. Neste år kommer kanskje et helt nytt album.

Lenge har det vært antydet at a-ha ville gjøre et siste prosjekt sammen. Dagbladet møtte Morten Harket i går og han bekrefter et nytt samarbeid med sine gamle kamerater Magne Furuholmen og Paal Waaktaar Savoy.

- Vi fikk henvendelsen på forsommeren og denne gangen føltes det riktig på alle måter å si ja. For det har vært mye pågang, spesielt fra platebransjen i utlandet, om nye oppdrag. Men det har vært mye «tenk om...» og slike ting. Lite konkret. Kanskje vi trengte akkurat dette for å få ut fingeren. Og her skjer ting på en «ren» måte. Ikke noen markedskrefter som styrer.

To sanger

a-ha er allerede i full gang med å finne den «riktige» låta til Nobelkonserten. I tillegg skal de framføre en av bandets gamle hits.

- Nå skal vi få litt kvalitetstid sammen, for å snekre ei ny låt. Vi har en del ubrukt materiale fra 1993-94, og alle tre har nye låter. På grunn av liten tid kommer vi ikke til å skrive noe sammen, men ta utgangspunkt i en låt enten av Pål, Magne eller meg. Vi har mange å leke oss med.

- Dere har etter hvert gjort individuelle karrierer. Vil det ikke by på problemer å gjøre noe sammen igjen?
- Vi er ikke bare individualister. Vi er også voksne mennesker. Jeg tror nok alle er interessert i å skjære raskt gjennom på ting framfor å bruke masse krefter på bare å spinne.

Ikke kald front

I musikk- og mediebransjen har det vært spekulert mye over a-has skjebne. Etter albumet «Memorial Beach» i 1993 forsvant bandet i tåkeheimen og bandmedlemmene ble funnet igjen hver for seg. Etter hvert la solokarrierene beslag på all tid.

- Hvordan er forholdet dere imellom i dag? Er dere gode venner?
- Ja, vi er gode venner. Men det er så mye mer enn bare et vennskap. Vi har vært sammen om alt mulig rart og utgjør en helt spesiell organisme.

- Ditt forhold til Paal har også vært mye omtalt i mediene?
- Ja, det har jo vært skrevet at det er en kald front mellom oss. Men det er det ikke, altså. Det er klart at ethvert forhold er en naturlig blanding av alle mulige følelser. Men jeg gleder meg veldig til dette prosjektet, sier Harket.

Motvillige stjerner

Et av de store spørsmålene for a-has millioner av fans er naturligvis; vil det bli noe mer utover denne ene spillejobben?
- Det vil vise seg når vi kommer sammen igjen. Det er i alle fall materiale nok til et album. Uten at det er noen konkrete planer, er det klart at dette er en fin anledning å jobbe videre. For hvis dette prosjektet ikke gir noen lystfølelse skal det godt gjøres å få til noe seinere.

- Verken din eller Paals solokarrierer har tatt helt av internasjonalt. Samles dere nå for å få litt suksess igjen?
- Folk får bare tro hva de vil. Men ingen av oss føler at vi fikk levert det vi ville med a-ha. Vi var ikke tilfredse med den retningen bandet fikk. Allerede under arbeidet med den første plata («Hunting High and Low» i 1985) oppsto et sprik mellom oss og det markedsføringskjøret plateselskapet la opp til. Vi fikk tidlig store motforestillinger. Vi ville aller helst boltre oss alene, gjøre ting på vårt eget vis. Men fordi vi var så verdifulle ble vi liksom beskyttet mot oss selv. Vi var motvillige popstjerner, slukt med hud og hår av mediesirkuset.

- Men bandets uttrykk ble aldri forløst. Hadde vi fått styre selv skulle vi ha solgt mange, mange flere plater.

- Tror du på det?
- Ja, virkelig. Jeg tror våre genuine krefter kan fungere også kommersielt sett. Men en av a-has største feil var at vi ikke sa ifra klart nok.

Om a-ha skulle finne på å spille inn album igjen er det ennå usikkert om det vil skje på deres selskap Warner.

- Vi står fritt om vi ønsker å bruke Warner. Vi har en tidsbundet kontrakt som går ut neste år. Men den kontrakten styrer veldig lite hvis vi ønsker å gjøre noe.

Disse to kara og Morten Furuholmen skal spille sammen igjen i desember.