A-ha selger nest best i Storbritannia

Kun slått av Jacko.

NESTEN TIL TOPPS: A-ha ligger an til en svært god plassering når den britiske albumlista offentliggjøres på søndag. Her er de fotografert i forbindelse med en opptreden på Tysklands Top Model tidligere i år. Foto: GORM K. GAARE
NESTEN TIL TOPPS: A-ha ligger an til en svært god plassering når den britiske albumlista offentliggjøres på søndag. Her er de fotografert i forbindelse med en opptreden på Tysklands Top Model tidligere i år. Foto: GORM K. GAAREVis mer

(Dagbladet.no): A-ha er for tiden i full gang med å lansere sin nye plate «Foot of the Mountain» i Storbritannia.

Det går riktig så bra.

Ifølge Musicweek.com har albumet klatret til andreplass på den britiske midtuke-lista, kun slått av Michael Jacksons «The Essential». Florence & the Machine ligger riktignok like bak, med omkring 300 færre solgte eksemplarer av albumet «Lungs».

Den britiske albumlista offentliggjøres hver søndag, men foreløpige tall slippes midt i uka. Og disse lover altså svært godt for A-ha.

De har nettopp sluppet albumet på det britiske markedet, etter å ha utsatt lanseringen med to uker. Det skjedde etter at de ble booket til å opptre hos talkshowkongen Jonathan Ross på BBC forrige fredag. Ross, som kan skryte av gjennomsnittlig 3,7 millioner seere, hadde besøk av Quentin Tarantino og Denzel Washington samme kveld.

- Dette er så stort at vi måtte omrokkere på hele promoteringsplanen vår. De ville ha eksklusivitet gjennom at dette blir den første tv-opptredenen a-ha gjør i Storbritannia i sommer, noe som er standard med alle gjestene de har. Og da var det best for oss å legge albumslippet opp mot dette, sa A-has manager Harald Wiik til Dagbladet for tre uker siden.

Det kan se ut til å ha vært et smart trekk.

I slutten av juni gikk A-ha til topps på de tyske salgslistene med «Foot of the Mountain». Men i Storbritannia har de ikke vært på topp ti med et album siden 1988, med plata «Stay on these Roads». Det var ifølge Musicweek.com tredje gangen på rad at gruppa nådde andreplassen på den britiske albumlista.