a-ha-singelen er egentlig gammel

Gitt ut på plate i fjor.

(Dagbladet.no): Fredag slapp a-ha sin nye singel «Foot of the Mountain» - den første smakebiten på albumet som følger opp «Analogue» fra 2005.

Store deler av låta er imidlertid ikke ny. Versene i sangen er nemlig identiske med dem på låta «The Longest Night» - gitt ut på Magne Furuholmens fjorårsplate «A Dot of Black In The Blue Of Your Bliss».

- Det stemmer. Verset er hentet fra denne låten, mens Pål Waaktar-Savoy har skrevet et nytt refreng, forteller Silje Hope fra plateselskapet Universal til Dagbladet.no.

Internasjonal interesse
Da Universal sendte ut pressemeldingen om låta fredag, var det ikke nevnt med ett ord at sangen var basert på en gammel Furuholmen-låt. Hope var heller ikke klar over det da Dagbladet.no først ringte.

Så ble også singelen lansert i lyntempo.

- Vi fikk høre den først midt på dagen fredag, og radiopremiere var klokken fire på ettermiddagen samme dag, forteller Hope.

Hun forteller nå om internasjonal interesse for «Foot of the Mountain». Britiske BBC 2 har for eksempel bedt om å bli tilsendt en kopi etter å ha funnet låta fra nettet.

Album i juni
Singelen er første låt ut fra et album som foreløpig ikke har noen tittel, men som ifølge manager Harald Wiik kommer i juni.

På en rekke fanforum og på Wikipedia skrives det at skiva skal markere en tilbakekomst til bandets klassiske 80-tallssound.

Dagbladets anmelder Sven Ove Bakke skriver i sin anmeldelse at han håpet på «Riding the Crest» som førstesingel. Bandet har spilt låta, som ligger ute på Youtube, flere ganger live, og den bærer også bud om et stilskifte i retning 80-tallssynthpop.

I stedet fikk vi altså den mer voksne midtempo-låta «Foot of the Mountain».

- «Foot of the Mountain» er nettopp en slik svulmende, episk voksenpopsak som kan ha en slags viagravirkning på musikksjefene i de kommersielle norske radionkanalene — de som vanligvis ikke orker å spille ny musikk overhodet. Så var da også P4 valgt ut som premierearena tidligere i dag, skrev Bakke.