a-ha tjener rått

a-ha har fått et forskudd i 20-millionersklassen for albumet «Minor Earth, Major Sky». Ikke rart Paul Waktaar-Savoy koser seg på turnè.

I dag slippes a-has første album på sju år i Norge. Mandag følger ti europeiske land etter. Siden februar har Morten Harket (40), Magne Furuholmen (37) og Paul Waaktaar-Savoy (38) drevet intensiv promovirksomhet overfor europeisk media.

- Før var det helt drepen å reise rundt på disse promoturneene. Men denne gangen er jeg ganske happy, forteller Waaktaar-Savoy til Dagbladet.

Med veslegutten Augie (8 md.) på armen og kona Lauren i kulissene, har promoturneen blitt reine kosen for Paul.

Gullkantet

Det er torsdag kveld, og a-ha har mimet seg gjennom «Summer Moved On» på nok et tv-show. Denne gangen i Berlin, til «Show der Sieger» på den tyske storkanalen ZDF.

- Det er fullt kjør. Tyskerne legger fullt trøkk på oss, sier Waaktaar-Savoy.

Tyskerne i denne sammenhengen er WEA Germany - den tyske avdelingen av Warner Music.

I juli i fjor signerte de en internasjonal platekontrakt med a-ha. Etter det Dagbladet erfarer, forhandlet a-ha-manager Brian Lane seg fram til et forskudd på nærmere 20 millioner kroner.

Selv folk med erfaring fra den internasjonale platebransjen himler med øynene over at tyskerne var villige til å strekke seg så langt for å få 80-tallsheltene.

- Forplikter

- Vi har fått en bra deal, men hvor bra vet jeg ikke helt, sier Waaktaar-Savoy i en kommentar til Dagbladet.

- Men i realiteten betyr ikke slike forskuddsutbetalinger så mye. Vi må selge plater, vi. Det er det som betyr noe. Avtalen vi har fått er veldig bra, fordi den viser at Warner tar oss på alvor. Kontrakten forplikter selskapet til å jobbe knallhardt, kommenterer a-has låtskriver.

Bare i Tyskland er målet å selge 300000 album. Første delmål er nådd, idet «Summer Moved On» gikk inn på en åttendeplass i Tyskland.

- Dermed har vi et strålende grunnlag for utgivelsen av albumet, kommenterer gruppas norske manager Erling Johannessen. Utover Tyskland er det størst interesse for a-ha i Spania, Sveits, Østerrike, Polen og i store deler av Øst-Europa.

Overtalte Lauren

Paul har ikke hatt noe imot promorunden i Spania den siste uka. Endelig fikk han overtalt kona Lauren til å bli med ut på veien sammen med lillegutt Augie.

- Ja, jeg klarte å overtale Lauren. Jeg sa at de måtte bli med ut nå, ellers ville ikke Augie få se faren sin i store deler av oppveksten. Sist gang jeg kom hjem ante han ikke hvem jeg var. Det stakk skikkelig, understreker han. I dag tar han med seg sin lille familie hjem til New York på påskeferie. 25. april starter promorundene igjen. Fram til 15. juni skal de promotere seg selv på spreng.

hakon.moslet@dagbladet.no

<B>Gjør det bra:</B> a-ha.