SVARER: Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringen har tatt opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar ved flere anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SVARER: Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringen har tatt opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar ved flere anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Debatt: Myanmar

Å ha to tanker samtidig

Regjeringen har gjentatte ganger uttrykt bekymring over vold og fordrivelse av rohingya i Myanmar.

Meninger

Hamza Ansari kritiserer i Dagbladet regjeringen for ikke å ta opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar under FNs generalforsamling. Det er ikke riktig.

Regjeringen har gjentatte ganger uttrykt bekymring over vold og fordrivelse av rohingya i Myanmar. Utenriksminister Børge Brende tok dette opp med Aung San Suu Kyi senest i juli. Senere er også Myanmars ambassadør innkalt til UD for å få formidlet vårt syn om at myndighetene har et særlig ansvar for å stoppe volden og beskytte sivile. Selv diskuterte jeg rohingyaenes situasjon med FNs generalsekretær Antonio Guterres da vi møttes i New York. I tillegg snakket jeg med Bangladesh’ statsminister Sheikh Hasina om hvordan vi kan hjelpe de 400.000 som har flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh den siste tiden. Norge har besluttet å øke den humanitære støtten med ytterligere 15 millioner kroner. Til sammen er den norske støtten til krisen i Rakhine og Bangladesh på over 45 millioner kroner. Det stemmer altså ikke, slik Ansari hevder, at vi ikke bryr oss om rohingyaenes situasjon.

Ansari beskylder meg også for å være mer opptatt av mensen, fordi jeg under et arrangement i New York tok til orde for bedre sanitærforhold for kvinner og jenter i utviklingsland. Dårlige toalettforhold er en av de viktigste hindringene for at jenter fullfører utdanningen sin i mange utviklingsland. Kulturelle tabuer knyttet til mensen gjør at mange jenter og kvinner sendes bort fra familien i perioder og er sårbare for overgrep. Jeg kommer ikke til å be om unnskyldning for at jeg engasjerer meg i den viktige saken. Både i utenrikspolitikken og på møter i FN klarer vi fint å ha to tanker i hodet samtidig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.