DEBATT

Debatt: Myanmar

Å ha to tanker samtidig

Regjeringen har gjentatte ganger uttrykt bekymring over vold og fordrivelse av rohingya i Myanmar.

SVARER: Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringen har tatt opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar ved flere anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SVARER: Statsminister Erna Solberg (H) mener regjeringen har tatt opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar ved flere anledninger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hamza Ansari kritiserer i Dagbladet regjeringen for ikke å ta opp overgrepene mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar under FNs generalforsamling. Det er ikke riktig.

Regjeringen har gjentatte ganger uttrykt bekymring over vold og fordrivelse av rohingya i Myanmar. Utenriksminister Børge Brende tok dette opp med Aung San Suu Kyi senest i juli. Senere er også Myanmars ambassadør innkalt til UD for å få formidlet vårt syn om at myndighetene har et særlig ansvar for å stoppe volden og beskytte sivile. Selv diskuterte jeg rohingyaenes situasjon med FNs generalsekretær Antonio Guterres da vi møttes i New York. I tillegg snakket jeg med Bangladesh’ statsminister Sheikh Hasina om hvordan vi kan hjelpe de 400.000 som har flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh den siste tiden. Norge har besluttet å øke den humanitære støtten med ytterligere 15 millioner kroner. Til sammen er den norske støtten til krisen i Rakhine og Bangladesh på over 45 millioner kroner. Det stemmer altså ikke, slik Ansari hevder, at vi ikke bryr oss om rohingyaenes situasjon.

Ansari beskylder meg også for å være mer opptatt av mensen, fordi jeg under et arrangement i New York tok til orde for bedre sanitærforhold for kvinner og jenter i utviklingsland. Dårlige toalettforhold er en av de viktigste hindringene for at jenter fullfører utdanningen sin i mange utviklingsland. Kulturelle tabuer knyttet til mensen gjør at mange jenter og kvinner sendes bort fra familien i perioder og er sårbare for overgrep. Jeg kommer ikke til å be om unnskyldning for at jeg engasjerer meg i den viktige saken. Både i utenrikspolitikken og på møter i FN klarer vi fint å ha to tanker i hodet samtidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer