a-ha tvinges i studio

Etter det Dagbladet erfarer er det bestilt studiotid for a-ha i høst. a-ha har forpliktet seg til å lage ytterligere to plater for Warner Bros. Hittil har de bare levert fem av de sju platene de har skrevet kontrakt på. Nå må gutta levere varene de har fått betalt for.

Kilder nær bandet sier det blir studiojobbing for a-ha allerede fra oktober. Ei samleplate med nye versjoner av gamle hits, supplert med et par nye låter, og et helt nyinnspilt album skal, ifølge Dagbladets kilder, spilles inn fra i høst. Det har ikke lykkes å få en offisiell bekreftelse på dette.

- Godt mulig

- Jeg kjenner ikke til at det skal være bestilt studiotid til a-ha, sier direktør Mats Nilsson i Warner Bros i Norge.

- De er under direkte kontrakt med vårt hovedkontor i USA, så det er godt mulig. Jeg har lenge hørt snakk om at det skal komme flere plater med a-ha, sier Nilsson. Han bekrefter at det gjenstår et «par plater før de har oppfylt kontrakten» med Warner. Men det er jo ikke lett å tvinge folk inn i studio...

- Hvis en artist mottar et større beløp for å lage et visst antall plater, for så å lage færre plater enn avtalt, er det vanlig å kreve en del av beløpet tilbake?
- Ja, det stemmer. Det er slik man løser slike saker, sier Nilsson, og henviser til Warners hovedkontor.

Ikke nå

Morten Harkets manager, Erling Johannessen i Sirkus-gruppen, sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt å spille inn noen a-ha-plate de nærmeste seks månedene.

- Jeg har oversikt over Harkets planer, og noen plateinnspilling i USA eller Norge i løpet av det første halvåret er uaktuelt, sier Johannessen.

Han benekter Dagbladets opplysninger om at det allerede skal være bestilt studiotid.
- Det er jeg 220 prosent sikker på er feil! Men det er korrekt at de fortsatt «skylder» Warner to album. Imidlertid må alle ha tid og lyst for at det skal la seg gjøre, og med den ganske lange pausen bandet har hatt, er det smart om de bruker god tid, mener Johannessen.

På konsert

Men ifølge våre kilder skal Paul Waaktaar Savoy ha fortalt om to planlagte a-ha-plater under en konsert på Brownies i New York tidligere i år. I samme slengen informerte han om at samtlige bandmedlemmer skal levere låter til platene.

Ifølge Dagbladets kilder er de nye a-ha-platene like mye et resultat av at gutta sjøl har lyst til å gå i studio sammen, som at det hviler forpliktelser på bandmedlemmenes skuldrer.

Dette harmonerer godt med Paul Waaktaar Savoys uttalelser til Dagbladet i fjor. «Jeg kan forsikre dere om at vi kommer tilbake! Vi skal gjøre et nytt album sammen. Vi vil gi a-ha-kapittelet en verdig slutt. Det siste albumet vårt («Memorial Beach») er ikke det vi vil bli husket for. Derfor vil vi lage et album til.»

Til tross for utallige forsøk, klarte ikke Dagbladet å få Waaktaar, Furuholmen eller Harket i tale i går.

I Warners hovedkvarter i California kunne ingen i går bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger.

BEGYNNELSEN: «Hunting High and Low» i 1985 ble starten på eventyret for a-ha.