a-has nekrosjokk

a-ha flørter med nekrofili og døden i sin nye video «Velvet», laget av den norske filmskaperen Harald Zwart. Handlingen foregår på likhuset.

Si din mening om a-has nekro-sjokk!

I går viste NRK Dagsrevyen utdrag av musikkvideoen «Velvet», som foregår på et likhus. Den kontroversielle videoen åpner med at Pål Waaktaar Savoy er skutt gjennom hodet. Deretter omkommer Morten Harket med en hårføner i badekaret. Magne Furuholmen blir funnet død i en fryseboks.

Sjokkerte seere

Med klare seksuelle referanser blir den døde Harket vasket og stelt av kvinnelige sykepleiere. En av dem kysser liket, og filmingen mer enn antyder et seksuelt forhold.

Både vaktsjef Stein Bjøntegård og nyhetsoppleser Ingvild Bryn i NRK Dagsrevyen synes at videoen er makaber, men at det er fullt ut forsvarlig å sende den.

- Jeg advarte seerne om at filmen kunne støte noen, slik at foreldre fikk anledning til å ta barna vekk fra skjermen, sier Ingvild Bryn.

- Flytter grenser

- Vi har fått flere telefoner fra folk som har reagert på innholdet i videoen. Vi har «frisert» videoen betydelig, og de mest provoserende scenene ble tatt ut under redigeringa. Jeg tror videoen vil provosere enda flere når den blir vist i sin helhet, sier Bjøntegård.

Verken Paal Waaktaar, Magne Furuholmen eller Morten Harket ønsket å kommentere videoen overfor Dagbladet i går. Til NRK sa Magne Furuholmen:

- Jeg tror folk på en måte ser at vi har en god porsjon galgenhumor og selvironi, at vi leker litt med oss sjøl og sjangeren vår. Vi må kunne eksperimentere litt med media.

Ble forbudt

På spørsmål om videoen er spekulativ, sa Furuholmen:

- Folk får avgjøre sjøl. Jeg tror at det sjokkerende med dette er at det er a-ha som gjør det. At vi er blitt så trygge, safe, i folks øyne, tyder på at det er på tide å ta noen sjanser, flytte noen grenser, sa Furuholmen.

Filmregissør Harald Zwart, som har laget videoen, er i Los Angeles, og var ikke mulig å få tak i på telefon i går kveld. Låten «Velvet» er med i hans nye film «One Night at McCool's», som får premiere i februar.

Det er ikke første gang en a-ha-video vekker oppsikt. Videoen til debutsingelen «Take on me» fra 1985 ble genierklært for sin blanding av film og tegninger, og har vunnet en rekke priser. Nylig ble den kåret til verdens tredje beste musikkvideo. Den andre videoen, «The Sun Always Shines on TV», ble forbudt i USA fordi den var filmet i en kirke.

«Velvet» er den andre videoen fra a-has comebackalbum «Minor Earth, Major Sky».

Den første, «Summer Moved On», fikk terningkast fire i Dagbladet.

<B>LIKSKUE:</B> Slik ender a-ha-gutta sine dager i videoen: På likhuset med en lapp på tåa.
<B>NEKROFILI:</B> I sin nye video, «Velvet», flørter a-ha og filmskaper Harald Zwart med både sex og død.
<B>SKUTT:</B> Pål Waaktaar Savoy skytes i hodet av en kvinne.
<B>STRØMSJOKK:</B> Morten Harket blir funnet død i et badekar med en hårføner.