A-has skandalemanager forteller sin historie

Lager videoserie på YouTube.

(Dagbladet.no): Den britiske manageren og produsenten John Ratcliff introduserte A-ha for platebossen Terry Slater, og de to var bandets managere i den tidlige perioden. Han bidro også med sang, remiksing og produksjon på en rekke demoer og på A-has debutalbum «Hunting High and Low».

Etter hvert surnet forholdet, med krangler og millionkrav. Nå har Ratcliff bestemt seg for å gi sin versjon av bandets historie, gjennom en serie videoer på YouTube.

- Mye som har blitt sagt om meg og A-ha har vært usant. Nå vil jeg gi min historie, forteller han til Dagbladet.no.

Åpner for avsløringer

Ratcliffe har varslet at han vil legge ut den første videoen på sin YouTube-kanal i løpet av dagen.

- Teknisk sett var jeg manager for A-ha fra 1983 til 1988. Men mye skjedde da de ble berømte, og derfor hadde vi ikke løpende kontakt så lenge. Jeg vil derfor konsentrere meg om tida fram til 1985, sier han.

Han er usikker på om A-ha selv kommer til å være enig i hans versjon.

- Jeg vil forklare hva som skjedde, og rapportere om det objektivt. Jeg vet ikke om det kommer noen store avsløringer, men det kan godt hende, sier Ratcliff.

GIR SIN VERSJON: John Ratcliff har kranglet med A-ha i en årrekke. Nå skal han publisere sin versjon på YouTube. Foto: KEITH HAMMETT
GIR SIN VERSJON: John Ratcliff har kranglet med A-ha i en årrekke. Nå skal han publisere sin versjon på YouTube. Foto: KEITH HAMMETT Vis mer

A-has nåværende manager Harald Wiik frykter ikke Ratcliffs versjon av historien.

- Slik jeg oppfatter det, ønsker medlemmene i A-ha Ratcliff alt vel. Det er synd om noen føler at de ble urettferdig behandlet, men noens følelser er ikke nødvendigvis noen fasit på hvordan det faktisk var. Det er åpenbart ulike oppfatninger av historien i dette tilfellet.

Krevde millioner

Konflikten med eks-manageren kulminerte i 2001, da Ratcliffs advokater i Hamlin Slowe Solicitors krevde 7 millioner kroner som han hevdet han hadde utestående fra bandet. A-ha svarte med å tilby ham 65 000 kroner.

Ratcliff satt også på upubliserte låter, som han truet med å utgi. Magne Furuholmen svarte med å si at han «fnyser av hele fyren».

- Jeg gikk ut med dette for å bli hørt av a-ha. De har ignorert meg i 15 år, hevdet Ratcliff.

I dag vil han ikke si all verden om konflikten, men er ikke helt ferdig med saken.

- Saken ligger på is foreløpig, på grunn av advokatene til A-ha, sier han til Dagbladet.no.

A-has skandalemanager forteller sin historie

Manager Wiik kjenner imidlertid ikke til dette.

- Det foregår for tiden overhodet ingen samtaler med Ratcliffs advokater, sier Wiik.

Selger på Ebay

Harald Wiik tok over manageransvaret for A-ha etter Brian Lane, og kjenner derfor ikke detaljene om konflikten med Ratcliff.

- Men jeg registrerer at han har et behov for å fortelle sin side av historien. Og det må han også få lov til.

Litt mer usikker er han på om det er greit at Ratcliffe selger håndskrevne A-ha-tekster på Ebay.

- Det er et vanskelig spørsmål. Personlig syns jeg kanskje ikke det er kjempesjarmerende, og at det hadde vært redelig å ta en telefon. Samtidig er det jo et lite kompliment at noen er villig til å betale for en håndskreven tekst, og det er ikke noe vi vil gjøre noe nummer ut av.

John Ratcliffe jobber fremdeles i musikkbransjen, og arbeider nå med å lansere artisten Joshua Jones, som har cystisk fibrose.

- Han synger som en engel, sier Ratcliffe.

I 1985: Her er A-ha avbildet på Grand Hotell i 1985. På omtrent samme tid surnet forholdet til Ratcliff.