DEBATT

Moria-leiren

Å hente asylsøkere er ikke å hjelpe

Jeg tror alle ønsker å hjelpe mennesker i nød. Men mange tiltak som høres ut som hjelp, vil i realiteten virke mot sin hensikt.

De fleste flyktningleirer er like ille eller verre enn Moria. Henter vi noen herfra, vil flere vil forsøke å komme i håp om opphold i Europa. Totalt sett vil dermed flere havne i lidelse og nød, ikke færre, skriver innsenderen. Foto fra Lesbos 3. mai der flyktninger venter på en mulighet for ferge til fastlandet: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix
De fleste flyktningleirer er like ille eller verre enn Moria. Henter vi noen herfra, vil flere vil forsøke å komme i håp om opphold i Europa. Totalt sett vil dermed flere havne i lidelse og nød, ikke færre, skriver innsenderen. Foto fra Lesbos 3. mai der flyktninger venter på en mulighet for ferge til fastlandet: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg tror alle ønsker å hjelpe mennesker i nød. Hvordan vi prioriterer varierer veldig. Det er noe som heter at alle monner drar, og det er mye riktig i dette. Men det er likevel ikke slik at alt som gjøres hjelper. Det er fullt mulig å velge tiltak som høres ut som hjelp, men som i realiteten vil virke mot sin hensikt.

I fjor besøkte jeg flyktningleirer i Midtøsten. Her levde mange bokstavelig talt i gjørma, andre steder var det et fungerende hjelpeopplegg. Vi snakket med flyktninger, myndigheter og hjelpeorganisasjoner.

Det som forundret meg var at nesten ingen mente vi skulle hente flere flyktninger til Norge. Det de ba om var forutsigbare finanser til å støtte flyktningene som var der. FNs Høykommissær for flyktninger manglet nesten hele årsbudsjettet. Pengestrømmen var slutt, trolig fordi blant annet Europa hadde nok med å betale for de flyktningene de allerede hadde hentet.

Det var faktisk bare én organisasjon som tok opp hvor viktig det var at vi hentet flyktninger til Norge. Det var Flyktninghjelpen Norge, som vi også møtte der. Det sier meg at det er grunnlag for å være kritisk til hva norske hjelpeorganisasjoner sier. Det er ikke smart å bruke pengene på noen få, i stedet for hjelp til langt flere av dem som trenger det mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer