DEBATT

Moria-leiren

Å hente asylsøkere er ikke å hjelpe

Jeg tror alle ønsker å hjelpe mennesker i nød. Men mange tiltak som høres ut som hjelp, vil i realiteten virke mot sin hensikt.

De fleste flyktningleirer er like ille eller verre enn Moria. Henter vi noen herfra, vil flere vil forsøke å komme i håp om opphold i Europa. Totalt sett vil dermed flere havne i lidelse og nød, ikke færre, skriver innsenderen. Foto fra Lesbos 3. mai der flyktninger venter på en mulighet for ferge til fastlandet: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix
De fleste flyktningleirer er like ille eller verre enn Moria. Henter vi noen herfra, vil flere vil forsøke å komme i håp om opphold i Europa. Totalt sett vil dermed flere havne i lidelse og nød, ikke færre, skriver innsenderen. Foto fra Lesbos 3. mai der flyktninger venter på en mulighet for ferge til fastlandet: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Jon Helgheim
Jon Helgheim Vis mer

Jeg tror alle ønsker å hjelpe mennesker i nød. Hvordan vi prioriterer varierer veldig. Det er noe som heter at alle monner drar, og det er mye riktig i dette. Men det er likevel ikke slik at alt som gjøres hjelper. Det er fullt mulig å velge tiltak som høres ut som hjelp, men som i realiteten vil virke mot sin hensikt.

I fjor besøkte jeg flyktningleirer i Midtøsten. Her levde mange bokstavelig talt i gjørma, andre steder var det et fungerende hjelpeopplegg. Vi snakket med flyktninger, myndigheter og hjelpeorganisasjoner.

Det som forundret meg var at nesten ingen mente vi skulle hente flere flyktninger til Norge. Det de ba om var forutsigbare finanser til å støtte flyktningene som var der. FNs Høykommissær for flyktninger manglet nesten hele årsbudsjettet. Pengestrømmen var slutt, trolig fordi blant annet Europa hadde nok med å betale for de flyktningene de allerede hadde hentet.

Det var faktisk bare én organisasjon som tok opp hvor viktig det var at vi hentet flyktninger til Norge. Det var Flyktninghjelpen Norge, som vi også møtte der. Det sier meg at det er grunnlag for å være kritisk til hva norske hjelpeorganisasjoner sier. Det er ikke smart å bruke pengene på noen få, i stedet for hjelp til langt flere av dem som trenger det mer.

Nå har asylaktivister vekket engasjement rundt asylsøkere som sitter fast i Hellas. Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener Norge kan hente noen hundre eller noen tusen barn fra Moria-leiren og at dette ikke ville skadet rike Norge. Vel, vi har gjennom coronakrisen lært at også norsk økonomi er sårbar.

SINNE: Her blir frivillige ved flyktlingleiren Moria, på den greske øya Lesvos, angrepet av menn på motorsykkel. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bruker allerede svimlende summer på innvandring. Å hente 500 enslige mindreårige, vil de første åra utløse kostnader på minst 600 millioner kroner. Dette tilsvarer kostnaden ved å fullfinansiere 118.000 syriske krigsflyktninger i Jordan i et år, og der er som sagt kassa tom.

Ut fra beskrivelsene kan det høres ut som at dette er de mest sårbare flyktningene som finnes, men det er feil. Det eneste spesielle med situasjonen i Hellas, er at de som er der, tidligere hadde trygt opphold i Tyrkia. At det er forferdelige forhold i Moria er riktig, men de fleste flyktningleirer er like ille eller verre. Henter vi noen herfra, vil det ha spesielt stor påvirkningskraft fordi flere vil forsøke å komme i håp om opphold i Europa. Totalt sett vil dermed flere havne i lidelse og nød, ikke færre.

Dessverre ser vi at flere partier nå lar seg lure. Ap gikk fra et fornuftig standpunkt om å ikke hente asylsøkere en dag, til å ville hente 500 like etter. For å kamuflere snuoperasjonen kalte de asylsøkerne de vil hente for kvoteflyktninger, men dette er en bløff. Det finnes ikke kvoteflyktninger i Hellas, og det er alvorlig å vanne ut kvoteflyktningbegrepet, bare for å komme seg ut av en selvpåført floke i partiet.

Deretter fulgte Sp etter og ville hente barn under 15 år. Nesten alle mindreårige asylsøkere i Hellas er gutter fra Afghanistan. Det er nesten ingen jenter, på tross av at det er jenter som hovedsakelig blir undertrykket i Afghanistan. Grunnen er enkel, guttene blir sendt som ankerbarn. Henter vi dem, vil flere bli sendt på den farlige reisen.

Hadde det vært en liten sjanse for at det ville hjulpet å hente asylsøkere som har valgt å reise til Europa, selv om de ikke var forfulgt der de reiste fra, så ville Frp vurdert det. Men dette vil bare føre til at flere øyner muligheten for opphold i Europa. Menneskesmuglere vil utnytte dette til å lokke flere ut på en livsfarlig reise. Enda flere vil havne i lidelse og nød, ikke færre.

Jeg har vært og sett det selv, når Europa tar imot mange migranter, så stanser pengestrømmen til de som trenger det mest. Det er grådig urettferdig, inhumant og har ingenting med hjelp å gjøre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer