DEBATT

Debatt: Rusomsorg

Å hjelpe rusavhengige, i stedet for å straffe dem, er et viktig steg i riktig retning

Norge ligger fortsatt på overdosetoppen i Europa. Nye grep må til for å forbedre rusomsorgen.

MANGE OVERDOSER: De siste årene har rundt 260 mennesker dødd av overdose hvert år i Norge. Nye grep må til for å forbedre rusomsorgen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
MANGE OVERDOSER: De siste årene har rundt 260 mennesker dødd av overdose hvert år i Norge. Nye grep må til for å forbedre rusomsorgen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mennesker som sliter med narkotikamisbruk har større behov for hjelp enn straff. Derfor vil Høyre at helsetjenesten, og ikke justissektoren, skal ha ansvar for å følge opp mennesker som besitter illegale rusmidler til eget bruk. For er det noe man skal måle samfunnet på, så er det hvordan vi tar vare på dem som trenger det aller mest.

De siste årene har rundt 260 mennesker dødd av overdose hvert år i Norge. Derfor fikk norske kommuner 400 millioner kroner ekstra for å styrke satsingen på rusarbeid i 2016 som en del av regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet. Samtidig brukes det allerede over en milliard kroner rettet mot rusavhengige i Oslo hvert eneste år.

Til tross for bevilgningene, ligger fortsatt Norge på overdosetoppen i Europa. Nye grep må derfor til for å forbedre rusomsorgen. Å hjelpe, i stedet for å straffe, dem som sliter med bruk av illegale rusmidler, er et viktig steg i riktig retning. Det vil også åpne for en mer passende oppfølging av dem som har et problematisk forhold til rus. For til tross for at vi i mange år har visst at svært mange innsatte i norske fengsler sliter med rusproblemer, så er problemet vedvarende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer