LEDER

Sier nei til klimaavtale med EU:

Å hogge seg selv i foten

DAGBLADET MENER: Dette nei-et fra Senterpartiet er enda mer ufornuftig enn vanlig.

Å hogge seg selv i foten
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

«Sp hogger ned skogsavtale med EU», lyder en tittel i avisa Nationen denne uka. En variant av denne tittelen kunne i overført betydning passet på nær sagt alle saker om Senterpartiets forhold til EU. Når vi likevel velger å ta for oss akkurat denne, er det fordi dette nei-et til EU er enda mer ufornuftig enn vanlig.

Senterpartiets nei betyr ingenting nå, men det er et foruroligende tegn på hvordan dette partiet kommer til å forholde seg til internasjonale klimasamarbeidsavtaler framover. På et eller annet tidspunkt vil det kunne utgjøre et politisk problem for Norge.

Grunnen til at de sier nei nå, handler om hvordan skogens klimaavtrykk skal regnes inn når Norge knytter seg til EUs avtale om utslippkutt i såkalt ikke-kvotepliktig sektor. Det gjelder utslipp fra blant annet transport, bygg og anlegg, avfallshåndtering, jordbruk og skogbruk.

En slik avtale er teknisk og komplisert. For å ta hensyn til hvordan skogen binder CO2, beregnes det hvor mye hogst hvert enkelt land skal kunne drive med innenfor avtaleverket. Tar vi ut mer enn vi har avtalt, vil vi måtte kutte mer utslipp et annet sted. Det vil kunne smerte. Norge har gjennom avtalen forpliktet seg til å kutte 40 prosent av sine utslipp i ikke-kvotepliktig sektor , innen 2030. Det er svært ambisiøst, og vil kreve stor innsats i alle sektorer. For å ta høyde for fortsatt høy aktivitet i skognæringen, har derfor regjeringen lagt inn et raust forslag til hvor mye skog Norge kan hugge hvert år: 14,5 millioner kubikkmeter hvert år, fram til 2030 - i tillegg til to millioner kubikkmeter innenfor en kompensasjonsordning. Det er mye, sett i lys av at Norge hogget rekordmye tømmer i 2017 og landet på 10,6 millioner kubikkmeter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer