LEDER

Forvaring av sinnslidende

Å holde alvorlig sinnslidende i isolat er uakseptabelt - og gjør oss ikke tryggere

Dagbladet mener: Forvaringen er dømt til å ende i en politisk skandale før politikerne tar grep.

KRITISK: Psykiater Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt, er svært kritisk til behandlingen av de aller sykeste innsatte ved Ila. I en oppsiktsvekkende film fra NRK Brennpunkt fremgår det at alvorlig sinnslidende holdes isolert i lengre perioder, i noen tilfeller i årevis, uten adekvat helsehjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITISK: Psykiater Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt, er svært kritisk til behandlingen av de aller sykeste innsatte ved Ila. I en oppsiktsvekkende film fra NRK Brennpunkt fremgår det at alvorlig sinnslidende holdes isolert i lengre perioder, i noen tilfeller i årevis, uten adekvat helsehjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Et kjennemerke på den liberale rettsstaten er om den har en velfungerende kriminalomsorg. Det har Norge likt å skryte av, i den grad at det ble ramaskrik da en tidligere justisminister her i vinter kalte en type lovbrytere for «monstre». Jurister, psykiatere og andre fagpersoner protesterte på en slik stempling som de mente stred med grunnprinsippet i den kriminalomsorgen ministeren hadde ansvar for. Reaksjonene var helt på sin plass. Oppfølgingen av festtalene er det verre med.

NRK Brennpunkt viste nylig en film om de aller sykeste innsatte ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Det var en opprørende og urovekkende film, som avdekket på både nøkternt og brutalt vis hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk, noen av dem i årevis, uten forsvarlig tilsyn eller behandling. Isoleringen gjør dem verre og farligere for andre og seg selv. Det grenser til tortur av sinnslidende mennesker som kan ende i forvaring resten av livet takket være behandlingen i fengsel. Psykiater Randi Rosenqvist skal ha stor takk for at hun kjemper en utrettelig kamp for å sikre de innsatte bedre behandling. Også fengselsdirektøren på Ila og Sivilombudsmannen har kommet med hard kritikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer