Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forvaring av sinnslidende

Å holde alvorlig sinnslidende i isolat er uakseptabelt - og gjør oss ikke tryggere

Dagbladet mener: Forvaringen er dømt til å ende i en politisk skandale før politikerne tar grep.

KRITISK: Psykiater Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt, er svært kritisk til behandlingen av de aller sykeste innsatte ved Ila. I en oppsiktsvekkende film fra NRK Brennpunkt fremgår det at alvorlig sinnslidende holdes isolert i lengre perioder, i noen tilfeller i årevis, uten adekvat helsehjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITISK: Psykiater Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt, er svært kritisk til behandlingen av de aller sykeste innsatte ved Ila. I en oppsiktsvekkende film fra NRK Brennpunkt fremgår det at alvorlig sinnslidende holdes isolert i lengre perioder, i noen tilfeller i årevis, uten adekvat helsehjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Et kjennemerke på den liberale rettsstaten er om den har en velfungerende kriminalomsorg. Det har Norge likt å skryte av, i den grad at det ble ramaskrik da en tidligere justisminister her i vinter kalte en type lovbrytere for «monstre». Jurister, psykiatere og andre fagpersoner protesterte på en slik stempling som de mente stred med grunnprinsippet i den kriminalomsorgen ministeren hadde ansvar for. Reaksjonene var helt på sin plass. Oppfølgingen av festtalene er det verre med.

NRK Brennpunkt viste nylig en film om de aller sykeste innsatte ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Det var en opprørende og urovekkende film, som avdekket på både nøkternt og brutalt vis hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk, noen av dem i årevis, uten forsvarlig tilsyn eller behandling. Isoleringen gjør dem verre og farligere for andre og seg selv. Det grenser til tortur av sinnslidende mennesker som kan ende i forvaring resten av livet takket være behandlingen i fengsel. Psykiater Randi Rosenqvist skal ha stor takk for at hun kjemper en utrettelig kamp for å sikre de innsatte bedre behandling. Også fengselsdirektøren på Ila og Sivilombudsmannen har kommet med hard kritikk.

Regjeringen toer sine hender. I Brennpunkt stilte to statsråder, både helseminister Bent Høie og justisminister Tor Mikkel Wara, for i praksis å fortelle at man ikke har tenkt å gjøre noen ting. Tvert om legges snart fram en lovproposisjon som gjør det vanskeligere å frita for straff på grunn av utilregnelighet. Det liker kanskje velgere som vil ha en justisminister som kaller mennesker for «monstre», men resultatet vil uvegerlig bli flere alvorlige sinnslidende i fengsel, ivaretatt av folk som har null kompetanse på feltet. Det er et mareritt-scenario som er dømt til å ende i politisk skandale før man tvinges til å ta grep.

Brennpunkt-filmen minner om at kriminalitet har et klasseperspektiv. At skadete mennesker kan ende med selv å gjøre skade. Ressurssvake mennesker som ikke er blitt tatt vare på i oppveksten, blir nok en gang forsømt og forlatt i fengselsvesenet. Det er inhumant, men virker også mot sin hensikt sett fra samfunnets behov for sikkerhet.

Vi er enig med Rosenqvist; det er sjokkerende at helsemyndighetene og justisdepartementet ikke har klart å sette seg ned sammen og løst problemet. Det er dette som er politikernes viktigste oppgave, å sørge for borgernes sikkerhet og samtidig ivareta de svakeste blant oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media