Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Å holde kjeft er undervurdert blant sangere

30 års erfaring som artist, en rekke vokalbidrag på et utall plateutgivelser, to soloplater og flere konserter enn de fleste kan drømme om, er nå blitt til boken for deg som vil lykkes som artist.

(Dagbladet.no): - Noen tror trikset er hvem kan du ligge med når og allikevel kore for dagen etterpå. Sangerinnen Kari Iveland ler godt der hun sitter på scenen på utestedet Herr Nilsen i Oslo, men det er ikke historien om musikanters sexliv hun vil snakke om. Hun har nemlig begått en bok der hun har samlet sine erfaringer som artist. Til hjelp for alle som har en liten entertainer seg.

Eksperthjelp

-Jeg har jobbet som korist siden 1986 og denne boken inneholder alt det jeg kjenner at sangere trenger av kunnskap, forteller Iveland som gjennom årene har samarbeidet med en rekke artister i Norge og utlandet.

I «Sangeren - En guide til artistlivet » som boken er kalt, har hun også hentet inn råd fra lydfolk, produsenter og andre artister.

- Jeg har tenkt at alle kan litt om alt, men det er faktisk en del som ikke kan noenting om noe, smiler Iveland

Boken består av ti kapitler og begynner med begynnelsen.

- Det med kommunikasjon, når du kommer med en egen låt og du vil at resten av bandet skal spille låta, så kan det være en god ting å kunne litt musikkspråk, sier hun og forteller at musikere blir imponert når vokalister gjør seg forstått på det litt vanskelige musikkspråket.

Angsten

- Å holde kjeft er undervurdert blant sangere

Boken kan også være til hjelp for deg med sceneskrekk. Kari Iveland har selv opplevd å være fryktelig nervøs før konserter.

- Litt nervøsitet er bra. Det kan virke skjerpende. Men så kan det bikke over til å bli ødeleggende. Da tenker jeg på meg selv som lytter. Hvordan er jeg når jeg går på konsert? Er jeg bare ute etter å kritisere den som står på scenen? De fleste som sitter i publikum har lyst til å bli underholdt. De har lyst til å like meg og har ikke betalt penger for å ikke like meg, sier den rutinerte sangerinnen.

Kari Iveland tror ikke det finnes en fasit på hvordan man skal lykkes som artist, men mener det hele handler om å forføre publikum.

-Min erfaring er at de menneskene jeg blir tiltrukket av har en trygghet på det de formidler. Jeg tror det viktigste er at du selv vet hva du ønsker og formidle. Det betyr å lete i seg selv. Du behøver ikke være flink til å synge eller se bra ut. Det er et fett, sier Iveland.

Drømmen

Sangerinnen som i en årrekke har sunget andre artister gode, mener den eksisterende litteraturen på området for det meste tar for seg det sangtekniske. Iveland søkte på internet og i bokhandlere etter en bok som helhetlig handlet om det som påvirker en sanger. Da hun ikke fant det hun lette etter bestemte hun seg for å skrive boken selv. «I Sangeren - En guide til artistlivet » gir Kari Iveland råd om alt fra hvordan takle stress, til hvem er hvem i musikkbransjen.

- Dette drømmer vi om. Noen blir pop-stjerner etter en fjerdeplass i Idol, men alle kan ikke bli stjerner. Da er det også veldig greit å tenke at dette kan jeg ha som en hobby. Det er ikke noe nederlag.

MUSIKKDUGNAD: Kari Iveland har spilt med de fleste i Norge. Her er hun på dugnad for å redde bluesklubben "Muddy Waters".
ARTISTGUIDEN: Det begynte som noen notater og endte opp som bok. Mye levd tar mye plass.
IVRIG DAME: Som sangerinne har Kari Iveland vært med på det meste og hun deler gjerne på sine erfaringer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media