Å holde på sitt. Det dansk-norske arkivspørsmålet i mellomkrigstida

Fascinerende om en viktig fase i Riksarkivets historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En nordmann som besøker Rigsarkivet i København kan ikke unngå å bli høytidsstemt. Ikke på grunn av et prangende inngangsparti, det er ei lita dør med ei trang og slitt steintrapp. Til høyre går folketingsrepresentantene som deler inngang med Rigsarkivet. I parken sitter Søren Kierkegaard og holder øye med hvem som går inn og ut.

Samlokalisering

Det gamle staselige kongelige bibliotek ligger til den samme parken, nå med inngang fra Den nye svarte diamant ved Indrehavnen. Denne samlokaliseringen av folketing, nasjonalbibliotek og riksarkiv etablerer en egen stemning og skaper naturligvis synergier. I Norge ligger Riksarkivet i skauen ved Sognsvann, med idrettshøgskolen og Toppidrettsenteret som nærmeste naboer. Hva er det dansk-norske arkivspørsmålet? Kieltraktaten fra januar 1814 bestemte at det skulle skje en arkivdeling mellom Danmark og Norge i forbindelse med opphevelse av unionen. Ved delingen skulle det legges vekt på de administrative behovene som fantes da det skulle bygges opp en stat i Norge. Forhandlingen førte til at det kom 1200 sekker med arkivpakker og protokoller i 1820 og 1822. Forhandlingene ble tatt opp igjen blant annet fordi det i Norge ble funnet kvitteringer som viste at Arni Magnusson (1663- 1728) hadde lånt middelalderdokumenter fra norske bispearkiver. Dokumentene ble oppbevart i Den Arnamagnæanske Samling i København. Dette førte til nye forhandlinger som resulterte i at 38 kasser arkivsaker ble sendt til det norske Riksarkivet i 1850 (ikke bispedokumentene).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer