DEBATT

Fraværsregler i skolen

Å ikke ha et tak på fravær er å gjøre elevene en bjørnetjeneste

Det er nok av rom for fleksibilitet i de nye fraværsreglene, skriver Magnus Thue.

KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen har fått mye kritikk for fraværsreglene. Nå svarer statssekretær Magnus Thue.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen har fått mye kritikk for fraværsreglene. Nå svarer statssekretær Magnus Thue. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi gjør elevene i videregående skole en stor bjørnetjeneste dersom vi ikke stiller klare og tydelige krav til oppmøte. Fra og med dette skoleåret er det derfor innført en fraværsgrense som innebærer at elever med mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, ikke lenger vil få karakter i faget.

I et innlegg i Dagbladet skriver Mona Gulsvik at datteren nå har fått advarsel fordi hun ikke har deltatt i kroppsøvingstimene på grunn av en kjøretime. Det er synd, men det er viktig å huske på at man fortsatt har svært mye å gå på før man står i fare for å miste standpunktkarakteren. Om en elev skulle være så uheldig å miste halvårsvurderingen vil det dessuten ikke ha noe å si for hva standpunktkarakteren blir.

Fraværsgrensen er en grense for udokumentert fravær på ti prosent. Samtidig er det en rekke unntak, og fravær som skyldes for eksempel sykdom, vil ikke telle med. Det at grensen settes til ti prosent i tillegg til det dokumenterte fraværet sikrer derfor elevene en betydelig grad av fleksibilitet. Det betyr blant annet at elevene i de aller fleste tilfeller ikke trenger å dokumentere korte perioder med sykefravær.

Hittil ser det ut til at fraværsregelen fungerer bra, og rektorer i blant annet Oslo, Trondheim og Sarpsborg rapporterer om at betydelig flere elever møter opp. Det er bra, og viser at fraværsgrensen var både fornuftig og nødvendig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer