Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Å innrømme er å dø

Debattinnlegg av Aage Georg Sivertsen, historiker og forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VISER SEG

enten det er AKP, Bernt Hagtvet eller Dagbladet, så er det å innrømme nesten sidestilt med det umulige. Det kan virke som om dem som erkjenner skyld, eller som får ny innsikt, har en oppfatning av at hvis de i tillegg skulle innrømme den nye visdom, så vil nederlaget være sidestilt med et slags dødsfall. I en kronikk i Dagbladet i fjor oppfordret jeg professorene Magne Skodvin og Johs. Andenæs til å innrømme at deler av fremstillingen av historien om 2.verdenskrig hadde vært for ensidig. Tross åpenbare eksempler på feiltolkninger holdt professor Skodvin fast på sin ranke holdning: «Om dette temaet finns ikkje grunnlag for diskusjon, berre dokumentasjon.»

I debatten om AKPs historie kan det se ut som om Dagbladet og Hagtvet har noe av den samme holdningen. Dagbladet rister av seg trusselen om rettssak og strekker seg til at: Det er mulig at Hagtvet bevisst har skutt litt over mål. De avfeier enhver antydning om rettssak ved å hevde at AKPs trussel er et blankt forsøk på å kneble den pågående debatten om ml-bevegelsens politiske ideer og praksis.

Jeg velger å snu revolveren: Har Dagbladet (og Hagtvet) gått over en grense som faktisk setter dem i en situasjon der de bør innrømme og ha tøyd strikken for langt? Det er særlig en påstand som gir de anklagede i AKP unødvendig ammunisjon. Hagtvet henviser til et sitat fra den danske Weekendavisen. Et sitat som må tolkes slik at også AKP-medlemmer var innstilt på å drepe sine foreldre eller venner, om det var nødvendig.

Uansett hvor ansvarlig man mener AKP-medlemmer skal være for overgrepene som hendte i Kambodsja, så tillater ikke det Hagtvet og Dagbladet å hevde noe som de neppe har belegg for. Kan Dagbladet (og Hagtvet) innrømme litt, slik at debatten kan fortsette der den hører hjemme?

HAGTVET

sammenlikner AKPs støtte til totalitære regimer, med de mange medlemmene i NS som støttet Hitler-Tyskland.

Han skriver: «Alle vet hvem som var NS». Hvis han ut fra det også mener at alle som var medlemmer av NS, var personlig ansvarlig for Hitlers barbari, så kan man risikere at debatten i Dagbladet varer noen måneder til. Det er nok av eksempler på at passive medlemmer av NS ikke ante om overgrepene som foregikk under 2.verdenskrig. De ble likevel dømt for landssvik.

Var en 18-åring, som ble medlem av NS fordi pappa var det, personlig ansvarlig for at Hitler gasset i hjel jøder?

Her bør Hagtvet presisere hva han mener.