Å innrømme er å dø

Debattinnlegg av Aage Georg Sivertsen, historiker og forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

DET VISER SEG

enten det er AKP, Bernt Hagtvet eller Dagbladet, så er det å innrømme nesten sidestilt med det umulige. Det kan virke som om dem som erkjenner skyld, eller som får ny innsikt, har en oppfatning av at hvis de i tillegg skulle innrømme den nye visdom, så vil nederlaget være sidestilt med et slags dødsfall. I en kronikk i Dagbladet i fjor oppfordret jeg professorene Magne Skodvin og Johs. Andenæs til å innrømme at deler av fremstillingen av historien om 2.verdenskrig hadde vært for ensidig. Tross åpenbare eksempler på feiltolkninger holdt professor Skodvin fast på sin ranke holdning: «Om dette temaet finns ikkje grunnlag for diskusjon, berre dokumentasjon.»

I debatten om AKPs historie kan det se ut som om Dagbladet og Hagtvet har noe av den samme holdningen. Dagbladet rister av seg trusselen om rettssak og strekker seg til at: Det er mulig at Hagtvet bevisst har skutt litt over mål. De avfeier enhver antydning om rettssak ved å hevde at AKPs trussel er et blankt forsøk på å kneble den pågående debatten om ml-bevegelsens politiske ideer og praksis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer