DEBATT

Å invitere Steve Bannon opp på scenen i Bergen lukter av fesjå

Høyreradikal stjernefaktor, journalistisk naivitet og damen med skjegg.

BRENNBART: Når vi andre setter det høyreradikale fenomenet på dagsorden, foretrekker vi å invitere aktører som kan tenkes å ha noen innsikter om det, omtrent slik man inviterer vitenskapsmannen opp på scenen, ikke de brennbare kjemikaliene vedkommende har forsket på. Det siste kan gi et durabelig smell, men ikke nødvendigvis særlig mye innsikt, skriver kronikkforfatteren. Foto: Good Morning Britain / NTB Scanpix
BRENNBART: Når vi andre setter det høyreradikale fenomenet på dagsorden, foretrekker vi å invitere aktører som kan tenkes å ha noen innsikter om det, omtrent slik man inviterer vitenskapsmannen opp på scenen, ikke de brennbare kjemikaliene vedkommende har forsket på. Det siste kan gi et durabelig smell, men ikke nødvendigvis særlig mye innsikt, skriver kronikkforfatteren. Foto: Good Morning Britain / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Steve Bannon er i utgangspunktet kjent for å ha vært sentral i utviklingen av et nettsted som har hatt en viss suksess gjennom å fremme rasisme, islamofobi, homofobi og antifeminisme, som et selverklært talerør for det amerikanske ytre høyre, «alt right». Som grunnlag for å invitere ham til et mediearrangement, må man kunne mene at dette er ganske spesielt. Fra arrangørenes ståsted er det tenkelig også en appell i lukten av skandale, sirkus og severdighet.

Når jeg for egen del har takket nei til å delta under årets Nordiske Mediedager, er det av prinsipp, et begrep vi pleide å bruke også om andre idealer enn ytringsfrihet. Mitt prinsipp er at jeg ikke vil delta på samme scene som en høyreradikal aktør som har øvd direkte skade på medmenneskers grunnleggende menneskeverd, og som arbeider utrettelig for å gjøre mer skade.

Jeg har også takket nei fordi jeg har vondt for å se at festivalen har vist særlig forståelse for innholdet i kritikken. Hvis festivalen selv ikke forstår bedre hva problemet med invitasjonen til Bannon består i, er det desto mye vanskeligere å ha tillit til at den vil håndtere en så problematisk aktør på en adekvat måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.