Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Å knivstikke var som å trykke på datamusa

Nordlending hevdet han ble psykotisk etter spilling. Dømt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann i 20-årene, bosatt i Mo i Rana, er dømt til samfunnsstraff i 200 timer etter å ha knivstukket en annen mann på nachspiel i romjula i fjor.

Selv hevdet mannen at han var psykotisk som følge av dataspilling.

Trodde han var leiemorder

I retten fortalte mannen at han har vært en aktiv spiller siden barndommen, og at han i perioden før voldsepisoden hadde spilt mye «Hitman».

«Hitman» er et blodig leiemorderspill, om den skallede drapsmaskinen «47».

Den dømte fortalte at han i løpet av en bytur, og etter å ha drukket alkohol, begynte å føle seg som karakteren i spillet.

På et nachspiel hentet han derfor en biffkniv som han stakk i ryggen på husverten. Helt uten forvarsel, og uten noen provokasjon på forhånd.

- Jeg husker kvelden kun i bilder, stemmene var helt grøtet. Rett og galt var borte, det var ingen omverden. Oppdraget var å ta livet av ham. Dette var et spill. Å stikke var bare som å trykke på knappen på datamusa. Så var han ferdig, forklarte tiltalte i retten ifølge Rana Blad.

image: - Å knivstikke var som å trykke på datamusa

«Tiltalte ble stående og se på fornærmede - med kniven i hånden - og sa «no e du ferdi», før han forlot leiligheten», heter det i dommen fra Rana tingrett.

Den fornærmede ble kjørt til sykehus, men var heldig og slapp unna uten alvorlige skader.

Var forvirret

Den dømte forklarte at han aldri har vært en voldelig person, og at han ikke episoden hadde inntruffet skjønte hvor alvorlig det er å spille mye.

- Jeg var forvirret, skjønte ikke hva som hadde gått galt, og prøvde fortvilt å trykke på «escape»-knappen. Jeg kom ikke tilbake til virkeligheten, før politiet satte håndjernene på meg, fortalte tiltalte ifølge Rana Blad.

Hans forsvarer Dan Erik Kjellnø ba om frifinnelse fordi den dømte etter hans oppfatning kunne regnes for å være psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Skyldtes rus

Det mener imidlertid ikke dommerfullmektig Johan Woo Kvandal, som nå har dømt mannen etter aktors anbefalinger.

Kvandal skriver i sin domsslutning at psykose som er fremkalt ved selvforskyldt rus, ikke skal anses som en straffriende psykose.

Dommeren har imidlertid funnet det formildende at mannen har søkt psykiatrisk behandling etter episoden.

Dessuten får han oppfølging i form av samtaler om omfanget av dataspillingen.

I tillegg til samfunnsstraff må den dømte betale 20.000 kroner i oppreisning og 3.550 kroner i erstatning til den fornærmede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!