PATRIOTER PÅ NETT: Kinesiske nettbrukere er svært vare for Kina-kritikk, særlig når den uttales av kinesere i utlandet. Foto: AP / NTB Scanpix
PATRIOTER PÅ NETT: Kinesiske nettbrukere er svært vare for Kina-kritikk, særlig når den uttales av kinesere i utlandet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Å kritisere Kina er å risikere angrep fra små rosa nettroll

Lyserød nasjonalisme er på frammarsj.

Kommentar

Det straffer seg å snakke ned sitt eget hjemland når man er i utlandet. Særlig hvis man i samme åndedrag snakker opp et annet land. Det har den unge kinesiske studenten Yang Shuping smertelig erfart.

Hun er nettopp ferdig med studiene ved University of Maryland i USA. Til avslutningsseremonien hadde hun fått det ærerike oppdraget å holde en takketale. En åtte minutter lang tale med lovprising av både universitetet, av USA og av amerikanske verdier. Hun vitset litt om forskjellen på luftkvaliteten i USA og Kina, og sa at da hun landet i USA og kom ut av flyplassterminalen og pustet inn og pustet ut, da følte hun seg fri.

Talen, som nå er sett og hørt av 50 millioner online, har vakt et stormende raseri i Kina. Det å lovprise luftkvalitet og ytringsfrihet i USA, blir tolket som en ramsalt nedrakking av Kina. Yang Shupings forsiktige ord er neppe mer kritiske enn det kinesiske utenlandsstudenter pleier å utveksle seg imellom – privat. Men å uttale slikt offentlig, kan ødelegge et liv.

Den unge kinesiske USA-studenten blir kalt «løgner» og «forræder». Hun har fått en hel hær av kinesiske internettkrigere, kalt «xiaofenhong» (de små rosa), etter seg. Dette er nasjonalistiske nettroll som opererer både i og utenfor Kina, både på Sina Weibo og på Facebook, Instagram og Twitter, som offisielt er blokkert i Kina. De lyserøde nettkrigerne er et sjåvinistisk forsvarsverk mot all negativ omtale av det kinesiske regimet og den kinesiske kulturen.

I kommunistpartiets organer Folkets Dagbladet og Global News er Yang Shuping kritisert for å være «fordomsfull» og «ryktespreder». Enkelte har antydet at det er partiet som organiserer de lyserøde nettrollene, men noen klare forbindelseslinjer finnes ikke. En kartlegging viser at disse trollene ikke er sinte unge menn, slik mange har trodd. Det skal tvert imot dreie seg om en kvinneandel på 83 prosent, og en aldersspredning fra 18 til 24 år. Derav fargen rosa.

Blant Kinas nesten 800000 utenlandsstudenter, der bortimot halvparten befinner seg i USA, er trollene svært påpasselige. De skal ha fått et særlig oppsving i 2008, etter opptøyene i Tibet og demonstrasjonene omkring fakkelstafetten i forkant av Beijing-OL. I de partistyrte avisene blir de omfavnet. En kommentator i Folkets Dagblad har gitt uttrykk for at generasjonen som er født på 1990-tallet, er til å stole på.

De har jo verken lest og eller lært om studentdemonstrasjonene som endte i massakren på Den himmelske freds plass i 1989. I deres øyne er ideen om universelle menneskerettigheter utelukkende vestlig propaganda. Det er jo dessuten et tema som er tabu, selv blant norske politikere på besøk i Kina.