Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å kysse Ringnes' føtter

Serviliteten i media i Ringnesparksaken er så tydelig, at det faktisk er forbausende.

KRITISK TIL KVINNEPARK: Her demonstrerer kronikkforfatter Christopher Nielsen korrekt utgangsposisjon for en såkalt «Golden Shower» med en av Ringnesparkens skulpturer. Klippet er fra NRKs Nasjonalgalleriet, men scenen ble aldri vist på tv. Foto: Erling Zahl Urke/NRK
KRITISK TIL KVINNEPARK: Her demonstrerer kronikkforfatter Christopher Nielsen korrekt utgangsposisjon for en såkalt «Golden Shower» med en av Ringnesparkens skulpturer. Klippet er fra NRKs Nasjonalgalleriet, men scenen ble aldri vist på tv. Foto: Erling Zahl Urke/NRK Vis mer
Debattinnlegg

Nå som åpningen nærmer seg, er serviliteten i media i Ringnesparksaken så tydelig, at det faktisk er forbausende. Det er noen få hederlige unntak, men både Klassekampen og Morgenbladet flagger sin uforbeholdne støtte på lederplass. Nasjonalgalleriet gjorde et av de få hederlige forsøk, men undertegnedes slibrigste tolkninger av kunsten ble for sterk kost for NRK. Og Ringnes selv var for feig til å møte meg ansikt til ansikt. Anne Lindmo hadde åpenbart blitt sjarmert i senk og koste seg i studio med gjesten og latterliggjorde kritikerne. Når Dagsavisen dekker parken, stilles ingen kritiske spørsmål, og den får et digert oppslag med kart og masse reklame. Men de får seg til å si at den har møtt massiv motstand. Jeg fatter ikke at det går an å kalle motstanden massiv, når ikke et eneste medium velger å se på noen av de høyst tvilsomme aspektene ved dette prosjektet? De som har protestert er en håndfull fagfolk og noen naboer. Politikerne i samlet flokk har støttet Ringnes, en gravende og kritisk presse glimrer med sitt fravær, og folk flest er jo bare helt med. Mest servil er likevel Knut Olav Åmås i Aftenposten 23. september.

Det ser ut som det er en utbredt misforståelse at Ekebergskogen er et forsømt parkanlegg. Både Marit Slotnæs i Morgenbladet og Åmås terper på det. De har sannsynligvis aldri vært der før nå i det siste. Men Ekebergskogen er ikke en park, det er viltvoksende skog. Og skog klarer seg helt fint på egen hånd, det er liksom litt av poenget med skog. Og hvor mange hovedsteder kan skilte med det, en skog midt i byen. Det argumentet som går igjen, er ikke hvor genialt dette prosjektet er kunstnerisk, så bra å endelig få en skikkelig hyllest til kvinnen. Nei, det går stort sett på at det er bra å få ryddet opp i skauen. Her taler småborgerligheten sin sak, vi vil ha en velstelt hage pyntet med nips og dyre hagenisser. Jeg ser det nå, klart og tydelig, den store estetiske visjonen som appellerer så voldsomt, er å få ryddet opp og pyntet litt. At dette er en ryggmargsrefleks hos Oslos huseiere med hage, har eiendomsutvikleren Ringnes spekulert i, og Ekebergskogen er nå hans til odel og eie. Han ligger ikke på latsida. Husene nedenfor Ekebergrestauranten er appropriert, kjærlighetsstien skal inkorporeres i et Ringnesbygg, som skal bli Ekebergportalen. Totalt 80 skulpturer skal opp, med tilsvarende hogst og anlegg. Og Morgenbladets Marit Slotnæs gleder seg til vi får taubane opp dit. Farvel trær, hallo parkeringsplasser, diverse parkanlegg, haugevis av turister og restauranter med uteplasser i bøtter og spann. Åmås får inn et siste passivt aggressivt stikk til oss «treehuggers», han finner overhodet intet feil ved dette vidunderlige anlegget, han har bare én innvending: Det har ikke vært felt nok trær.

Når Ringnes åpner munnen i Nasjonalgalleriet avslører han seg selv. Per Ungs «Mor med barn» står og skuer utover havet og venter på at forsørgeren skal komme hjem. Ringnes har ikke fått med seg at de fleste norske kvinner har vært yrkesaktive de siste 50- 60 åra. Desto mer interessant at dette anakronistiske og gammelmodige prosjektet til Ringnes, utropes til et Vigelandsanlegg for vår tid. Der treffer faktisk Åmås blink. Det er mange med meg som mener at Vigelandsanlegget er håpløst datert, artig som et tidsbilde med noe stalinistisk, totalitært over seg. Ringnesparken er jo allerede en anakronisme, så sammenlikningen er veldig god, bortsett fra på ett punkt. Gustav Vigeland var en utøvende kunstner med en grandios visjon. Ringnes er en rik eiendomsutvikler som liker å samle på skulpturer som forestiller damer. Det er en viss forskjell.

Åmås' omfavnelse av Ringnesparken mistenker jeg for å være ideologisk. Alle høyrefolk med kulturell ballast, har en stor våt drøm om privat sponsing og støtte til kunst og kultur. Men takke meg til å ha sugerør ned i en grå og byråkratisk statskasse framfor å ha sugerør ned i spradebassen Ringnes' lommer. Skal kollaborasjonen med Marina Abramovic stå som et eksempel, ut ifra det vesle jeg så på NRKs Nasjonalgalleriet, må en slik utvikling sies å være urovekkende. Og jeg sier ikke dette med manglende respekt for det Abramovic har gjort før. Alle gode kunstnere gjør dårlige ting innimellom, men dette antar jeg må være et lavmål i hennes produksjon. Og å inkludere Ringnes orgasmebrøl - «Jaaa-aaah! Neeeei-eeeih»- drar virkelig verket langt ned.

Mye kan tyde på at serviliteten er et utslag av den norske husmannsånden, som fortsatt sitter dypt i folkesjela. Småborgerlighet og husmannsånd- hånd i hånd. Når storkaren kommer med en ekstra sekk poteter til jul, så ungene ikke skal sulte i hjel over vinteren, er det så klart bare å stå der med lua i hånda og bukke og skrape. Åmås avslutter sitt innlegg med å gå langt i så måte, han kaster seg i støvet og dekker Ringnes' føtter med store våte kyss og takker. Takker på vegne av hele Oslos befolkning for denne fantastiske gave som er oss skjenket av den store Rex Ringnes. Takk!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling