SATSER: Martin Tungevåg, bedre kjent som musikkprodusenten Tungevaag, ble nominert til Spellemann i kategorien «årets hit», med russelåta «Samsara». Foto: Sony Music
SATSER: Martin Tungevåg, bedre kjent som musikkprodusenten Tungevaag, ble nominert til Spellemann i kategorien «årets hit», med russelåta «Samsara». Foto: Sony MusicVis mer

- Å lage russelåter var egentlig ikke min intensjon

Martin Tungevåg (21) tjener gode penger på såkalte russelåter.

(Dagbladet): - Bakerst i tittelen skrev jeg «09», og ikke mange dagene etter fikk jeg e-post fra en som lurte på om jeg kunne produsere en låt for russebuss-gjengen hans, skriver Martin Tungevåg i en e-post til Dagbladet.  

Han er DJ og produsent fra Ålesund, bedre kjent under navnet Tungevaag, og har fått mye oppmerksomhet for sine såkalte russelåter.

Som 14-åring begynte han å lage remikser av andres låter. Etter å ha lagt ut noen med årstall i tittelen på Youtube, fikk han henvendelser fra folk som lurte på om han kunne produsere russelåter for dem.

- Å lage russelåter var egentlig ikke min intensjon.

120 forespørsler De to siste årene er låtene hans blitt kåra til årets russelåter av NRK mP3, og for tredje år på rad er han blant finalistene i avstemminga som avsluttes 26. april. Der deltar han med låta «Vidorra», i tillegg ligger to av låtene hans på toppen av nok en russelåtkåring.

De siste åra har det blitt mer og mer populært å bestille sin egen russelåt, og for Tungevåg startet det for alvor med «Bromille 2011».

- En russebuss kan koste flere millioner. En russelåt betaler russegjengene som regel bare 1000 til 2000 kroner for per medlem, og den har de resten av livet, skriver han.

Antall bussmedlemmer bruker å være fra 20-30. Tungevåg vil ikke si akkurat hvor mye han tjener per låt, men forteller at han får rundt 120 forepsørsler per russekull. Hvor mange han takker ja til varierer, i tillegg produserer han låter for andre.  

- Nøytrale tekster I år var DJ-en nominert til Spellemann for årets hit med «Samsara».

- De første årene laget jeg låter til russevaner og -busser, men etterhvert som låtene ble mer populære økte jeg prisen, og da ble det bare busser som booket låt, skriver Tungevåg.

Tidligere i år inngikk han et samarbeid med den svenske DJ-en Robbin Söderlund. Sammen utgjør de duoen «Tungevaag & Raaban», og har blant annet utgitt russelåtene «Samsara» og «Vidorra». 

Tungevåg har ingen musikalsk bakgrunn, men har lært seg teknologien på pc som gjør at han slipper å kunne alle intrumenter. Han tror nøytrale tekster er nøkkelen for at russelåter slår an, fordi det handler om å tilpasse dem til flere enn russen.

Låtene hans har også toppa hitlister i både Østerrike og Tyskland, og Tungevåg har hatt spillejobber på flere klubber i Europa.  

- Det er gøy å spille russemusikken, høre folk synge med og tenke at 99,9 prosent av dem som møter opp ikke har snøring på at dette er musikk som de fleste i Norge anser som «søppelmusikk».  

- Lav status Ifølge postdoktor i musikkvitenskap, Ragnhild Brøvig-Hansen, ved Universitetet i Oslo, er russemusikk musikalsk sett dansbar med elektronika og trance-elementer.

- Det er som regel en fengende melodi det er lett å synge med på, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at russelåter som fenomen har eksistert i flere tiår. Det som er relativt nytt er at låter lages og bestilles spesielt for russen og at russen er villige til å betale store summer.

- Musikk som er laget med formålet å være russelåter, i likhet med musikk som er laget for en afterski-setting, spiller som regel på det stereotypiske bildet vi har av partymusikk og av en partykultur. Dansemusikk hatt lav status historisk sett, sier Brøvig-Hansen

Hun mener Tungevågs Spellemann-nominasjon sier noe om kvaliteten på russelåter i dag, og at elektronikamusikken har en svært sentral plass i det musikalske landskapet, både nasjonalt og internasjonalt.

DUO: Den svenske Dj-en Robbin Söderlund utgjør sammen med Martin Tungevåg duoen «Tungevaag & Raaban». Foto: Sony Music
DUO: Den svenske Dj-en Robbin Söderlund utgjør sammen med Martin Tungevåg duoen «Tungevaag & Raaban». Foto: Sony Music Vis mer